Tõnis Oja • 31. oktoober 1999 kell 22:00

Dollar läheneb taas 15 kroonile

Reede keskpäeval jäi dollari kursil 15 krooni tasemest puudu vaid 0,15 Eesti senti. Ühendriikide valuuta tugevnes neljandat järjestikust päeva toetatuna aktsiahindade neljapäevasest rallist Wall Streetil ning USA Föderaalreservi juhi Alan Greenspani vihjest, et intressimäära ei tõsteta. Fedi liider ütles neljapäeva hilisõhtul, et Ühendriikide majandus on endiselt sisuliselt inflatsioonivaba, kuigi majanduskasv oli kolmandas kvartalis selle aasta kiireim.

Euro kurssi toetas Prantsusmaa, kus tööpuudus kahanes septembris 11,1 protsendini (võrrelduna 11,3% augustis). Analüütikute sõnul on tööpuuduse nii suur langus ühisrahale tugev toetus, aga on karta, et selle nullib ära Dow. A. Greenspan võttis sõna pärast aktsiaturu sulgemist ning Wall Street sai sellele reageerida alles reedel. Esimese viie minutiga hüppas Dow Jonesi tööstuskeskmine üle poole protsendi, poole tunni pärast oli see kerkinud juba üle protsendi.

Dollarit toetas ka USA ja Saksamaa riiklike võlakirjade tulususe vahe suurenemine. Nädala jooksul on see kasvanud 14 baaspunkti võrra, mistõttu investoritele on dollaripõhjalised võlakirjad europõhjalistest tunduvalt atraktiivsemad.

Reede õhtul oli dollari kurss 14,9214 krooni.

Hetkel kuum