Toomas Truuverk • 14. november 1999 kell 22:00

Reedene börsipäev turgutas lootusi

Pärast pikka depressiivset perioodi Tallinna börsil näitas turg reedel veidi optimistlikumat meeleolu -- ÄP indeks lõpetas päeva ligi kahe protsendiga plusspoolel.

Mingeid kaugemale ulatuvaid järeldusi reedesest kauplemispäevast siiski veel teha ei maksaks, sest tehingute arv ja kauplemismaht on endiselt väike ning laiem investorite ring hoiab aktsiaturust endiselt eemale.

Tähelepanuväärne on siiski, et pärast vahepealset nullilähedast huvi Telekomi aktsia vastu on Tallinna börsi ühe liideraktsiaga taas mingil määral kauplema hakatud. Reedel ulatus Telekomi aktsia päevakäive 16 tehingus 2,73 mln kroonini. Suhteliselt elav kauplemine vedas üles ka aktsia hinna, mis sulgus neljapäeva õhtuga võrreldes 2,74% kõrgemal, 75 kroonil.

Telekomi aktsia suunda määraval Londoni börsil liikus aktsia reedel palju tasakaalukamalt kui Tallinnas. Kauplemispäeva lõpus jäi seal hinnatasemeks pärast 0,17%st päevatõusu 71,5--74 kr.

Plusspoolel lõpetasid reedel ka teised juhtaktsiad, saades analüütikute hinnangul toetust peamiselt Telekomi aktsia liikumisest. Põhinimekirja suurima tõusu läbis Norma, kerkides päevaga 4,64%.

Ka pangasektor püsis reedel üpris tugevalt. Veelgi huvitavam peaks selles sektoris olema aga tänane päev, sest avaldamisele tulevad pankade oktoobri majandustulemused. Turul oodatakse, et kasumid jäävad eelmistel kuudel ülistabiilselt hoitud tasemetele: Hansa -- 40--50 mln kr, Ühis -- ca 10 mln kr ja Optiva ca 1 mln kr. Reedese meeleolu püsides võib võimaliku üllatustulemuse korral turult oodata isegi veidi tugevamat reaktsiooni.

Hetkel kuum