ÄP fototoimetus • 17. november 1999 kell 22:00

Majandus hõiskab

«Viimastel kuudel on maailma ja OECD liikmesriikide majanduskasvuväljavaated tunduvalt paranenud. 1998. aasta lõpu majanduskasvu pidurdumine on lõppenud ning aastail 1999 ja 2000 on OECD riikides oodata keskmiselt 3% majanduskasvu, mis aastal 2001 tasandub 2,5protsendiliseks,» öeldakse OECD konjunktuuriuuringus. Ühtlasi tähendab OECD praegune seisukoht, et ta on tõstnud oma maikuuprognoosi ligi 1,5% võrra. Optimismiks annab alust asjaolu, et kõik kolm suurt majanduspiirkonda -- Euroopa Liit, USA ja Jaapan -- on stabiilse majanduskasvu staadiumis.

USAs jätkub majanduse kõrgkonjunktuur juba kaheksandat aastat järjest. Ja ehkki kodumaine nõudlus, mis 1999. aasta esimesel poolel oli põhiline majanduskasvu tagaja, on hakanud kahanema, korvab selle kogu maailmas kasvav nõudlus, arvab OECD. USA majanduskasvu prognoosiks pakutakse tänavu 3,8% ja 2000. a 3,1%. OECD soodsat USA-prognoosi võivad tumestada üksnes dollari langus suure jooksevkonto puudujäägi tõttu või järsk kukkumine New Yorgi börsil.

Euroopa Liidu majandusväljavaateid peab OECD lähiaastail heaks. 2000. ja 2001. aastal ELi majanduskasvuks pakutakse 2,8%. Tunduvalt paraneb tööturu olukord, kus neil aastail luuakse 2,5 mln uut töökohta.

Et inflatsioon püsib muutumatu, siis OECD intressitõstmisi ette ei näe.

1990ndate majanduse murelaps Jaapan on märgatavalt toibunud, mis on maailmamajanduse seisukohalt hea märk. Aastail 2000 ja 2001 ennustab OECD Jaapani majanduskasvuks 1%, kasvu takistab tugev jeen ja majanduses käivad struktuurimuutused.

Autor: ÄP

Hetkel kuum