Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Energia peab maksma kahjutasu

  Eile ja täna öösel laastanud torm tekitas suuri kahjusid ning palju ebamugavusi Eesti Energiale ja tema klientidele.
  Äripäeva arvates peab Eesti Energia hüvitama klientidele elektrikatkestusest tekkinud kahju.
  Eesti Energia müüb oma klientidele konkreetset kaupa ja peab vastutama kauba kvaliteedi eest. Eile hommikul oli aga 60 000 tarbijat veel pimeduses.
  Energeetikud väidavad tõenäoliselt vastu, et tegemist on absurdse nõudmisega. Eesti Energia ei saa kanda klientide eest tormikahjusid, sest Gunnar Okkil pole võimalik sõlmida vanajumalaga kokkulepet, et Eesti jääb tormituultest puutumata. Sellepärast on liigne nõuda Eesti Energialt nende tarbijate kulude hüvitamist, kes on tormi tõttu kannatanud.
  Energeetikud tegid kõik, et viimase viieteist aasta suurima tormi põhjustatud rikked kiiresti likvideerida. Näiteks telliti piirivalvelt helikopter, mis aitas operatiivsemalt saada teavet lõhutud elektriliinidest. Eesti Energia töötajad trotsisid hullumeelseid ilmastikutingimusi ja olid öö läbi tööl, et võimalikult kiiresti klientide elektrivarustus taastada. Inimvõimetel on aga piirid ja sellega peavad tarbijad arvestama.
  Eesti Energia tegevusele tormikahjustuste likvideerimisel ei saa midagi ette heita. Kriitikat ei kannata aga energiaettevõtte ennetav tegevus ilmastikuriski minimeerimiseks.
  Sarnane rajuilm tabas meie põhjanaabreid, kuid Soome elektritarbijad nii pikki ja massilisi elektrikatkestusi ei kogenud. Siit järeldus: Eesti Energia ei saa kogu süüd veeretada ilmataadi õlgadele.
  Et tulevikus tormikahjustusi vähendada, tuleb tõsisemalt suhtuda elektriliinide korrashoidu. Puude murdumises võib süüdistada tuult, kuid selles, et nad langevad elektriliinidele, on süüdi ikkagi liinide haldaja.
  Tarbijaid rahuldav lahendus näeb välja järgmine. Eesti Energia sõlmib klientidega lepingud, kus on kirjas poolte kohustused ja vastutus ning kehtestatud sanktsioonid, kui üks pool võetud kohustusi ei täida. Kui tarbija jätab elektri eest tähtajaks tasumata, siis maksab ta viivist ja lülitakse vooluvõrgust välja. Kui aga tarbija on sunnitud tormisest ilmast tingituna veetma näiteks rohkem kui tunni elektrita, maksab Eesti Energia talle iga järgneva elektrita veedetud minuti eest kahjutasu.
  Ja kui elektrikatkestuse põhjus on energiaettevõtte hoolimatus (liinid ei olnud korras -- Aruküla alajaama juhtum), siis tunni pikkust armuaega ei ole ja tarbijale hüvitatakse kogu pimeduses veedetud aeg.
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Aasta algas võimsalt! Jaanuariga teenisin tagasi 17 000 eurot
Kui eelmise aasta lõpetasin ma 94 000 euro kaotamisega, siis selle aasta esimene kuu on minu investeeringute vastu olnud natukene heldem ja osa rahast tagasi andnud.
Kui eelmise aasta lõpetasin ma 94 000 euro kaotamisega, siis selle aasta esimene kuu on minu investeeringute vastu olnud natukene heldem ja osa rahast tagasi andnud.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanikele trahvi taotlemist usutavalt põhjendama Prokuratuur: meile jäi õigus otsustada avaldamise üle
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.

Olulisemad uudised

Raske aasta laenu-ühistutele: hoiused vähenesid 13%
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.
Möödunud aastal suure pankrotiskandaali läbi elanud hoiu-laenuühistutel pole ette näidata kaotustele võrdväärset kasvu: kukkunud on nii laenuportfell kui ka hoiused.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.