ÄP fototoimetus • 6 detsember 1999

Ahvenamaa heitleb Soome valitsusega

Soome valitsus, mis üldjuhul on Euroopa Liidu (EL) nõudeid püüdlikult täitnud, suhtub vastumeelsusega ELi meresõidudirektiivide kehtestamisse, mis muu hulgas annab riikidele õiguse kehtestada laevade tonnimaks ja kaotada meremeeste sotsiaalmaks.

«Soome valitsus pole aru saanud, et meresõit on Ahvenamaale elulise tähtsusega, sest see annab 41% Ahvenamaa sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Kogu Soome riigis on näitaja 0,3% SKTst,» ütles Ahvenamaa omavalitsuse esindaja Yngve Mörn.

Ahvenamaa esindajad on seisukohal, et kui valitsus ei ole nõus ELi meresõidureegleid rakendama, tuleb tal hakata maksma Ahvenamaale eritoetust, kui sealne majandus raskustesse satub. Ühtlasi valmistub Ahvenamaa oma laevaregistri loomiseks.

Kaheksa Ahvenamaa laevafirmat annavad Soomes tööd 7000 inimesele. Neile kuulub kolmandik Soome kaubalaevastikust.

Autor: ÄP

Hetkel kuum