ÄP fototoimetus • 21. detsember 1999 kell 22:00

Prantsusmaa lühendas töönädala 35 tunni peale

Sellega alustas Prantsusmaa sotsiaalset eksperimenti, mis enamikule tööandjatest ja ametiühingutest ei meeldi. Aga nüüd pole neil teha midagi muud kui sellega nõustuda, sest valitsus surus seaduse parlamendis läbi ja täitis nii oma valimislubaduse.

Prantsusmaal on enam kui 20 töötajaga firmasid kokku 90 000 ja kõik need peavad tuleval aastal kärpima töönädala seniselt 39 tunnilt 35-le.

Opositsioon leiab, et uus seadus rikub võrdsusprintsiipi, ning saatis selle ekspertiisiks konstitutsiooninõukokku. Kuna nõukogul võtab vastamine aega tõenäoliselt 15. jaanuarini, siis tõenäoliselt lükkub seaduse rakendamine 1. veebruarile.

Ainult üks ametiühing -- CFDT -- mis seisab lähedal sotsialistlikule parteile, on 35tunnise töönädala heaks kiitnud. Kõik ülejäänud ametiühingud on kas osaliselt või täielikult selle vastu. Kommunistidele lähedane CGT tahab küll lühemat töönädalat, kuid leiab, et see ei ole piisavalt paindlik.

Üldiselt on paljud seisukohal, et keerulise kohaldamise tõttu toob uus seadus tuleval aastal tööturul kaasa palju töökonflikte.

Autor: ÄP

Hetkel kuum