Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Meeldejäävaim majandussündmus aastast 1999?

  Kõige paremat meelt tegi vast ikkagi see, et tegelikult me suutsime sellest kriisist suhteliselt kergelt väljuda ja et jalad said kesksuveks põhja, mis annab uue lootuse edaspidiseks.
  See pole konkreetne sündmus küll, aga minu meelest siiski kõige olulisem mööduvast aastast nii meile kui ka globaalses mastaabis -- kogu maailm tuli kriisist suhteliselt hästi välja.
  Nimetaksin kaht asja. Esimene asi oleks Telekomi erastamine. Arvan, et see oli väga hästi tehtud ja aasta esimesel poolel võib-olla kõige enam kõneainet pakkunud asi ülde.
  Teine pole niivõrd konkreetne sündmus, pigem kui protsess ja see puudutab kogu e-kaubanduse ja interneti arengut -- meil jõudis see inimeste ajudesse ja hakkas kiiresti kinnistuma ikka aastal 1999.
  Kõige rohkem kõlapinda sai ilmselt Telekomi aktsiate müük aasta alguses. Kui võtta sündmust kui protsessi, siis võib-olla võiks nimetada ettevõtete korrastamisprotsessi ehk terad ja sõklad eraldusid majanduslanguse tingimustes, kui elu läks raskemaks ning raha enam börsil teenida ei saanud ja seda tuli teha oma tööga. Kujunesid välja n-ö liiderettevõtted igas valdkonnas.
  Esimene sündmus, mis meelde jääb, on ikkagi see, et olime Eesti ettevõtete TOP 100s 11. kohal. See on meie jaoks väga suur saavutus, see on tunnustus meie tööle ja me hindame seda väga. See on tippsündmus firma tasandil.
  Riigi tasandil võetuna oli neid sündmusi üsna palju -- vaieldamatult edukas oli Telekomi erastamine, nimetaksin ka seda, et TOP pandi erastamisele, või seegi, et eelarve oli tänase (eilse -- toim.) seisuga täis, on samuti suur asi. Ja majanduse seisukohalt oli samuti oluline see, et parempoolsed erakonnad said võimule.
  Ja tegelikult on tänavune kõige tähtsam sündmus ikkagi ettevõtete tulumaksu kaotamine -- nimetan seda supersündmuseks.
  Eestisse lisandus üks laevaehitaja -- AS Info-Auto ja tema tütarettevõte Balti Merekaater, kes tegid Rootsi jooniste järgi lootsilaeva Eesti riigile. Eredamat sündmust Eesti majandusest minu jaoks on raske leida. Tugeva majandussündmusena tõstaksin esile kindlasti Telekomi erastamist, ning panganduse korrastumist.
  Kui rääkida majandust mõjutavast puhtpoliitilisest sündmusest, siis tuleb nimetada kindlasti tulumaksuvabastust ettevõtetele, kuigi me efekti hakkame nägema ehk alles ületuleval, 2001. aastal.
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturg lõpetas jaanuari kasumiga
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Kaitsepiirangud ei lase Ida-Virumaal omavalitsuste hooneid renoveerida
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.

Olulisemad uudised

Nulliring: palk tõuseb, aga poodi see raha ei jõua
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.