Ülo Toomsalu • 13. jaanuar 2000 kell 7:26

Kohus mõistis Blankini süüdi raha riisumises

Kohtla-Järve linnakohus mõistis Kohtla-Järve volikogu endise esimehe Avo Blankini eile süüdi linna raha riisumises ning määras talle 14 000 krooni trahvi, kirjutab Postimees.

Kohus leidis, et 1996. ja 1997. aastal käitus tollane linnavolikogu esimees Blankin seadusevastaselt, kui andis neli korda korralduse enda premeerimiseks. Kokku maksti Blankinile linna eelarvest 42 600 krooni, millest ta pärast maksude mahaarvamist sai kätte 31 524 krooni.

Blankin ei tunnistanud ennast kohtus süüdi ja väitis, et pidi ise preemiate väljamaksmise korraldustele alla kirjutama, sest volikogu polnud vastu võtnud asjakohast korda. Blankini kinnitusel ei saanud linn kahju, sest premeerimistega ei ületatud volikogu kantselei palgafondi.

Kohus pidas täielikult tõendatuks, et Blankin riisus ametiseisundit kuritarvitades linna vara ning ei arvestanud väiteid, nagu olnuks volikogu kantselei eelarves ette nähtud raha volikogu esimehe premeerimiseks. Kohtu otsuse kohaselt pani Blankin riisumised toime, sest arvas, et seaduslikus korras poleks preemiate maksmine talle võimalik olnud - volikogu võinuks keelduda. 'Preemia ja lisatasu on töötasu alaliigid ning töötasu määramine volikogu esimehele on volikogu ainupädevuses,' seisab kohtu otsuses.

Kohus määras Blankinile 14 000 krooni trahvi ja mõistis Kohtla-Järve linna kasuks välja 31 524 krooni. Lisaks peab Blankin riigi tuludesse kandma 1400 krooni süüdimõistva otsusega kaasnevat sundraha.

Hetkel kuum