Inno Tähismaa • 21. jaanuar 2000 kell 9:55

Hansapanga tõenäoline dividend 5 krooni aktsialt

Hansapanga välja makstav dividend võib tulla 5 krooni aktsia kohta, kui pank maksab aktsionäridele omanikutuluna välja eelmise aasta kasumi 540 mln krooni ja maksab sellelt tulumaksu 140 mln krooni.

Hansapank ei saa aktsiad aktsionäridelt tagasi osta, kuna seda saab seaduse järgi teha ainult kahjumi katmiseks, ütles Hansapanga analüütik Mart Tõevere. Sellega on välistatud võimalus, et pank lihtsalt oma aktsiakapitali vähendab.

Tõevere ütles, et pank maksab suure tõenäosusega välja ainult eelmise aasta panga kasumi, sest grupi ettevõtete kasumit pole pangal tavaks aktsionäride vahel ümber jaotada. Grupi ettevõtetest on Hansa Liisingu kasumit on ümber jaotatud ainult korra, 1997. aastal.

Tõevere sõnul võib dividendi suurusjärk tulla arutusele tuleval neljapäeval, mil toimub panga nõukogu koosolek. Täpne kasumijaotus selgub veebruaris, mil pank väljastab auditeeritud 1999. aasta tulemused.

Dividendi suurust mõjutab Tõevere väitel ka keskpanga nõue 5%-lise nn riskireservi moodustamise kohta.

Dividendidelt ei arvata maha tulumaksu ainult Eestis resideeruvatelt juriidilistelt isikutelt, keda Hansapanga aktsionäridest on 10%.

Hetkel kuum