24. jaanuar 2000 kell 22:00

Kas Edgar Savisaar oleks hea ametiühingujuht?

Töövõtjate ja ametiühingute seisukohast oleks Edgar Savisaar hea esimees. Teist heas mõttes nii agressiivset tegelast on raske leida. Valitsuse seisukohast oleks see muidugi halb, sest kolmepoolsetel läbirääkimistel hakkab valitsusega ühe laua taga istuma väga jõuline isik.

Võrreldes ametiühingute praeguse esimehe Raivo Paavoga, oleks Savisaar kindlasti parem valik ametiühingutele. Ametiühingud ei kuulu tavaliselt valitsuskoalitsiooni, sest see pärsib ametiühingute tegevust. Raivo Paavo on paraku praegu käsist-jalust seotud.

Ühe vastuargumendina on nimetatud, et ametiühingud lähevad siis Keskerakonna mõju alla. See mõju ei pruugi olla sugugi halvem, kui on praegu Mõõdukate mõju. Loomulikult võiks ametiühingud kujuneda täiesti iseseisvaks ja poliitiliste parteidega mitte tihedalt seotud jõuks. Selleks on vaja aga Eestis väga palju tööd ära teha. Praegu on Eestis ametiühingud nõrgad, aga samas teravneb tööpuuduse probleem kiiresti.

Ametiühingud oleksid see mootor, kes teeb palju konstruktiivseid ettepanekuid, millest osa on ka valitsuskoalitsioonile söödavad. Ma ei usu, et ametiühingute tegevus hakkaks Eestis hääbuma.

Ma pean ametiühingutega arvestama mitmel põhjusel. Üheltpoolt kui suure töötajate arvuga firma juht, kus tegutseb ka normaalne ametiühingute organisatsioon. Teisalt olen kolmepoolsete läbirääkimiste delegatsiooni liige tööandjate poole pealt.

Olen arvamusel, et praegune ametiühingute juhtkond on läbirääkimistel väga asjalik nõudja, kuid samas kaalutlev ja erinevate aspektidega arvestav. Selline areng oleks küll hull, kui tuleb uus liider, kes loobub traditsiooniks muutunud kolmepoolsetest läbirääkimistest. Nendel läbirääkimistel diskuteeritakse väga konkreetsete küsimuste üle.

Tööandjate üks ülesanne on tagada stabiilsus, aga see saabki tulla läbirääkimiste kaudu. Minule ei meeldiks ametiühingute juhtkonnas toimuvad muudatused, eriti kui nad on veel nii kardinaalsed ning võivad nurjata senised positiivsed kontaktid.

Ametiühingute mõju Eestis kindlasti suureneb. Meil on praegu palju tegevusalasid või majandusharusid, kus ei ole töövõtjad veel organiseerunud.

Hetkel kuum