Ülo Toomsalu • 13. märts 2000 kell 6:24

Videosalvestus aitab liiklusrikkumisi tõestada

Tallinnas liikluseeskirja rikkunud juhid ei tüüta enam vastu rinda tagudes ja end õigustades liikluspolitseinikke, vaid vaatavad koos nendega videolindilt, mis moel nad eeskirjadega pahuksisse läksid, kirjutab Postimees.

Liikluspolitsei komissari Villu Vane hinnangul on kuu aega liikluspolitseinike käsutuses olnud neli kaasaskantavat videokaamerat end hästi õigustanud punase tule alt läbisõitjate, ridade vahel nõelujate ning suunanäitamise unustanud juhtide korralekutsumisel. Kaameratega jäädvustatakse ka politseioperatsioone ja igapäevatööd, et võimalikke vigu parandada. Samuti filmitakse nõuetekohaselt tähistamata ja ohtlikke kaevetöid tänavatel ning liiklusõnnetusi, sest videopilt annab sündmuskohast parema ülevaate kui fotod.

Vane väitel on liikluses kõige ohtlikumad need inimesed, kes taovad endale vastu rinda ja väidavad, et pole eeskirja rikkunud. 'Nad ei saa aru, et tegid midagi valesti, ega paranda seetõttu ka oma käitumist,' nentis ta.

Nüüd pakuvad inspektorid rikkujale võimalust oma tegu kohe kaamerast vaadata. 'Enamik lõpetab pärast sellist pakkumist vaidlemise ning millegipärast ei taha 70 protsenti oma tegu üldse vaadata,' nentis juhtivinspektor Tarmo Salus.

Liikluspolitseisse arutelule tulnud roolijoodikutele on näidatud ka seda, kuidas nad eelmisel õhtul umbjoobes autost välja kakerdasid, politseinikele lalisedes oma tegu seletasid või joobeekspertiisis arstidega suhtlesid.

Vane kinnitusel ei näe inimeste nägudega videoid keegi peale ametiisikute ja rikkuja enese. Seevastu liiklusohtlike olukordade ja muude rikkumiste salvestusi võib kasutada ennetustöös. 'Kui teletegijatel on käsil mingi liikluspropaganda saade, võime oma linte neile laenata,' ütles Vane.

Vane andmetel säilitatakse videosalvestusi lindil üldjuhul kolm kuud, kui aga mõni asi läheb halduskohtusse ja sealt edasi ning venib seetõttu pikemaks, hoitakse linti kui kohtus esitatavat tõendit kauem.

Hetkel kuum