13. aprill 2000 kell 13:32

Parim välisinvestor: Kunda Nordic Tsement

Konkursi Välisinvestor 1999 võitis Kunda Nordic Tsement suurima panuse eest Eesti majanduse arendamisse eelmisel aastal.

Suurima investeeringu auhinna sai mullu erastatud AS Eesti Telekom. Ekspordi arendamise eest premeeriti ASi HTM Sport Eesti. Uute töökohtade loomise eest sai auhinna Lindegaard Eesti. Toodangu innovatiivsuse eest määrati auhind ASile JOT Eesti.

Eesti Välisinvesteeringute Agentuur vali edukaima välisinvestori viiendat korda. Peaauhinna nominendid olid Eesti Telekom, Elcoteq Tallinn, Hansapank, Kunda Nordic Cement, Tartu Õlletehas ja Tolaram Grupp. Valik tehti mitme kriteeriumi põhjal - investeeringu suurus, ekspordi arendamine ja uute toodete juurutamine.

'Mõned neist ettevõtetest on tabelites juba mitmendat aastat,' märkis välisinvesteeringute agentuuri peadirektor Agu Remmelg. 'See näitab, et pidevalt investeeritakse juurde ja laiendatakse siinset tegevust. Heaks näiteks on Elcoteq, kes alustas Eestis 30 töötajaga, aga kellel täna on töötajaid 3000.'

Möödunud aastal sai Eesti ligi 4,5 miljardit krooni otseinvesteeringuid. 'See on rohkem kui eelnevatel aastatel, välja arvatud 1998, kui tulid erakordselt suured ühekordsed rahapaigutused Eesti pangandusse,' ütles Remmelg, kelle hinnangul võib möödunud aastat pidada välisinvesteeringute seisukohalt heaks.

Vaatamata Venemaa kriisidele ja tagasilangusele on investeeringud ilusti jätkunud. Üks põhjus on muidugi ka selles, et Eesti ettevõtted olid lihtsamini üle võetavad ja vastutulelikumad partnerite suhtes kui äri õitsengu ajal, rääkis Remmelg. 'Siis oldi väga optimistlikud ja paljud polnud isegi nõus välisinvestoritega läbi rääkima.'

Mullu võitis välisinvestorite konkursi Hansapanga suuraktsionär Swedbank.

Hetkel kuum