Ülo Toomsalu • 22. mai 2000 kell 6:06

Stockmanni plahvatus võib olla seotud NATO sekretäri visiidiga

Tallinnas Stockmanni kaubamajas reedel toimunud kahe pommiplahvatuse süüdlasi otsiv kaitsepolitsei uurib teiste versioonide kõrval, kas see oli juhus, et plahvatused langesid ajaliselt kokku NATO peasekretäri lord George Robertsoni Eesti-visiidiga, kirjutab Postimees.

Katse kahjustada Eesti rahvusvahelist mainet ja näidata riigi ebastabiilsust on üks uurijate versioone, miks reede hommikul plahvatas Stockmanni kaubamaja toiduosakonnas kuuetunnise vahega kaks mobiiltelefonipommi, millest teine vigastas kergelt nelja inimest.

Kaitsepolitsei (kapo) tegi küll kindlaks telefoniputka Tallinnas Nõmme ja Linnu tee nurgal, millest tehti enne plahvatusi pommiähvardus Stockmanni kaubamajale, kui vene keeles rääkinud helistaja nõudis kahe miljoni krooni maksmist. Ent Postimehe andmeil polnud kapo eile õhtuks veel tabanud inimest, keda võiks üheselt seostada plahvatustega Baltimaade suurimas kaubamajas.

Mitteametlikes vestlustes andsid uurimisega seotud ametiisikud mõista, et peale nn poliitilise versiooni kontrollitakse ka Stockmanni kaubamajast lahkuma sunnitud töötajate võimalikku seotust reedeste plahvatustega. Uurijad ei välista ka võimalust, et tegemist võib olla küünilise püromaaniga või kurjategijaga, kes valmistab plahvatustega hirmutades ette ulatuslikku väljapressimisaktsiooni.

Hetkel kuum