Ülo Toomsalu • 26. mai 2000 kell 6:16

Uus kogumispensionisüsteem võimaldab rohkem säästa

Kavandatavad kogumispensioni uued rakendamistingimused võimaldavad töötajal panna tulevikupensioniks kõrvale 6 protsenti oma kuupalgast senise nelja asemel. Samal ajal väheneks see osa, mida töötaja peab ise igakuiselt maksma, kirjutab Eesti Päevaleht.

Seni valitsuses heakskiidetud pensionireformi kava järgi jagunes 20protsendiline sotsiaalkindlustusosa nii, et 16 protsenti pidi ettevõte maksma riiklikku penisonikindlustusse ehk I sambasse, ülejäänud 4 protsenti töötaja ise II sambasse ehk oma pensioniarvele. Seda nimetati 16+4 skeemiks, mis pidi 2001. aasta 1. jaanuarist kohustuslikuks saama kõigile alla 35 aasta vanustele töötajatele.

Uus skeem 16+4+2 on osalejatele vabatahtlik ning selle järgi maksab firma kõik 20 protsenti (ehk 16+4) pensionikindlustusse. Ainus eritingimus on see, et töötaja võib maksta 2 protsenti oma palgast II sambasse ja sel juhul läheks isiklikule pensioniarvele ka 4 protsenti sellest sotsiaalmaksust, mida maksab ettevõtte.

'Kui sa maksad 2 protsenti oma palgast II sambasse, siis saad oma pensioniarvele ka 4 protsenti sotsiaalmaksust, mida ettevõte sinu eest maksab,' selgitas sotsiaalministri nõunik Lauri Leppik. Ta lisas, et nii kogub töötaja tulevikupensioni tarvis iga kuu 6 protsenti oma palgast.

Kui töötaja 2 protsenti palgast kogumispensioniks (II sambasse) maksta ei taha, siis maksab firma tema eest ikkagi 20 protsenti penisonikindlustusse, aga see läheb I sambasse.

Hetkel kuum