Inno Tähismaa • 8. juuni 2000 kell 11:14

Euro tulek vähendas tuletisinstrumentide kasutamise vajadust

Välisriikidega tehinguid tegevatel ettevõtetel on peale euro tulekut kadunud vajadus maandada eri valuutade kursiriske ja seetõttu on vähem vajadust tuletisinstrumentide järele, sõnas Tartu Ülikooli majandusteaduskonna dotsent Urmas Varblane äsja Ühispanga eurorahakonverentsil.

'Näiteks paljude riikidega kaubeldes kaob vajadus kursiriski maandamiseks,' põhjendas Varblane.

Varblane ütles, et kui kauplejatele on transaktsioonide kulude vähenemine kasulik, siis pangad kaotavad suhteliselt suure summa, sest arveldusi eri rahades pole enam vaja teha.

'Eesti Panga andmeil vähenes tuletisinstrumentide kasutamine septembist jaanuarini seitse korda,' sõnas Varblane. Ka Ühispanga esindajad kinnitasid tendentsi, et kursside kõikumise vastu kindlustavate tehingute arv vähneb.

Uudise vahendas Madli Zobel.

Hetkel kuum