Nokia viis aktsiaturud paanikasse

Soome suurima firma, tehnoloogiatootja Nokia puhaskasum oli tänavu II kvartalis 951 miljonit eurot (14,9 mld kr), kasvades möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 64.

Nokia puhas müügikäive ulatus II kvartalis 6980 miljoni euroni (109,2 mld kr), kasvades aastataguse perioodiga võrreldes 55.

Seda on selgelt enam kui analüütikute oodatud ca 50ne puhaskasumi kasv. Aktsia hind Helsingi börsil läks aga vaatamata headele tulemustele vabalangusse, kaotades õhtuks oma väärtusest 15,5. Nokia aktsionärid kokku jäid eilse päevaga aga 56,9 miljardi euro võrra vaesemaks.

Suures miinuses algas kauplemine Nokia aktsiaga ka New Yorgis ? esimese paarikümne kauplemisminutiga oli aktsia kaotanud oma väärtusest 27. Järgnevas kauplemises langushoog rauges ja Nokia aktsia stabiliseerus 23se miinuse juures. Rohkem kui 20se miinusega lõpetas Nokia ka Stockholmis ja Saksamaal.

Languse põhjus on sarnane nädal tagasi oma tulemused teatanud Ericssonile ? nimelt III kvartali kasumihoiatus. Kuigi Nokia näeb, et mobiiliturg jätkab jõulist kasvu ka järgmistel kuudel, jääb ettevõtte juhtide sõnul III kvartali EPS (kasum aktsia kohta) 1999. aasta III kvartali tasemele. Neljandas kvartalis loodetakse aga taas II kvartaliga samal tasemel teenistust.

Nokia aktsia viis ligi 16ga miinusesse ka Helsingi börsi üldindeksi HEX. Eilne kukkumine oli isegi suurem kui 1987. aasta oktoobrikrahh, mil indeks kaotas päevaga väärtusest vaid 11,9. Ei tahaks siiski uskuda, et eilne langus lähipäevadel jätkuks.

Hetkel kuum