Ülo Toomsalu • 28. juuli 2000 kell 8:05

Ebaseaduslik omanik taastaks vesilennukite angaari

Tallinna lennusadama väidetavalt ebaseaduslik omanik soovib omal kulul remontida varisemisohtliku vesilennukite angaari, mis päästaks küll ainulaadse mälestise, kuid seaks ebamugavasse olukorda riigi ja Tallinna linna, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Kui kahe-kolme kuu jooksul avariieelset olukorda ei likvideerita, võib karta halvimat,' tsiteeris Tallinna muinsuskaitseameti asejuhataja Boris Dubovik doktor Olav Sammali kokkuvõtet ehitise uuringust.

Patarei vangla taga asuv vesilennukite angaar on Duboviku sõnul ainulaadne Ida- Euroopas, olles esimene raudbetoonehitis, millel vanust ligi sada aastat.

Vesilennukite sadamat puidusadamaks ehitava aktsiaseltsi BPV president Aleksander Rotko on aga valmis angaari oma raha eest taastama ning on esitanud taotluse muinsuskaitseametile.

Samas ei meeldi aktsiaseltsi BPV muu tegevus Patarei vangla taguses lennusadamas Tallinna linnaplaneerimisametile ega riigile. Ka president Lennart Meril on maa valdajate vastu pretensioone. Linnaplaneerimise amet nõuab lennusadamas ebaseaduslikult kaid ja raudteeharu ehitavalt firmalt ehituse kohest peatamist ning ebaseaduslike ehitiste lammutamist 1. augustiks.

Hetkel kuum