Silva Männik • 16. august 2000 kell 7:43

Haiglad soovivad raviteenuste hinnatõusu

Raviteenuste kaks aastat muutumatuna püsinud hinnad teevad haiglate peaarstidele muret, sest pidevalt suurenevad vältimatud kulud ei luba patsiente vajalikul määral ravida, kirjutab Pärnu Postimees.

?Raviteenuste eelarve pole mitu aastat muutunud, hinnakiri on samaks jäänud,? rääkis Pärnu haigla peaarst Urmas Sule, ?Liiguvad jutud, et järgmise aasta eelarveks planeeritakse sama suurusjärgu numbrit.?

Sule sõnul peavad ülejäänud kuluartiklite kasvamise taustal haiglad samade summadega majandama.

?Haiglate vältimatud kulud on ligi 20 protsenti tõusnud, kuid kahe aasta jooksul pole muutunud haiglavoodipäeva hind, kust peaks laekuma raha raviastutusele,? ütles Eesti haiglate liidu tegevdirektor Siim Markus.

Urmas Sule ennustas, et enamikus haiglates tekivad aasta lõpuks probleemid, sest patsiendid nõuavad rohkem teenuseid, kui selleks on eraldatud raha. ?Lisaks hakkab meid mõjutama ravimite hinnale lisanduv viieprotsendiline käibemaks, sest raviasutused ei saa ju käibemaksu tagasi,? ütles Sule.

Käibemaks tagastatakse vaid siis, kui tegemist pole raviteenusega.

Haiglatel on kohustus lepingu alusel garanteerida erakorraline abi selle aasta lõpuni. ?Mis puudutab plaanilist ravi, siis plaan lükkub lihtsalt edasi ja järjekorrad pikenevad,? tõdes Sule.

Hetkel kuum