ÄP fototoimetus • 3. oktoober 2000 kell 22:00

Kohus ei rahuldanud offshore?ide kunstlikke nõudeid ERA Panga vastu

?Oleme kogu aeg kinnitanud, et tegu on kunstlike nõuetega läbi offshore-firmade, kusjuures ära on kasutatud seaduses olevaid auke,? kommenteeris kohtuotsust ERA Panga pankrotihaldur Urmas Tross. ?Norton Corporationi ja Hesfordi puhul on tegu katsega suurendada nõudeid ERA Panga vastu.? Trossi hinnangul on konstrueeritud nõue ka näiteks ASi Pro Invest 52 miljoni krooni suurune nõue, mille õigsust hakkab kohus arutama nädala pärast.

ERA Panga esindaja, vandeadvokaat Raino Paron on avaldanud kohtus kahtlust, et Norton Corp. ja Hesford Ltd. tegelikeks omanikeks võivad olla ERA Panga endised juhid.

Esitatud dokumentide kohaselt sõlmisid Norton Corp. ja Hesford Ltd. 1998. aasta suvel ERA Pangaga forvard-tehingud, mille kohaselt kohustus ERA Pank ostma mõlemalt firmalt 30 miljoni krooni eest 1,5 miljonit EVEA Panga aktsiat. Hagejad on lisanud nõuetele 6 miljoni krooni suurused leppetrahvid.

ERA Panga võlasusaldajad ei tunnustanud eelmise aasta detsembris Nortoni ja Hesfordi nõudeid. Pankrotihaldurid kahtlustasid, et kuna tehingud nende firmadega ei kajastunud ERA Panga raamatupidamises, võidi lepingud vormistada tagantjärele.

Nortoni ja Hesfordi esindaja, vandeadvokaat Jüri Leppiku kinnitusel kaebavad nad maakohtu otsuse kindlasti edasi. ?Maakohus käsitles forvard-tehinguid klassikalise ostu-müügilepinguna ning jättis tähelepanuta, et tegemist on väärtpaberi tulevikuinstrumendiga,? seletas Leppik.

Autor: ÄP

Hetkel kuum