Peeter Koppel • 19. oktoober 2000 kell 22:00

Vaba üür korrastab turgu

Ühendriikide aktsiaturud alustasid eilset kauplemispäeva tarkvaragigant Microsofti ja Sun Microsystemsi oodatust paremate majandustulemuste toel optimistlikult.

Nasdaqi üldindeks oli kaks tundi pärast kauplemise algust kerkinud 6,18 3367,63 punktile.

Suni ja Microsofti tulemused andsid positiivse tõuke kogu ülejäänud tehnoloogiasektorile. Turgu toetas ka Föderaalreservi juhi Alan Greenspani avaldus, kus ta muu hulgas märkis ära, et tõusev nafta hind pole Ühendriikide majandusele olulist kahju tekitanud ning tänu tehnoloogiasse tehtud investeeringute poolt saavutatud kõrgemale tootlikkusele püsib inflatsioon madalana.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine liikus kaks tundi peale kauplemise algust 1,08 plussis 10 022,68 punktil. New Yorgi börsil oli positiivse tähelepanu objektiks finantssektor eesotsas J.P. Morgani ja American Expressiga.

Stockholmi börs lõpetas Nokia ja Ericssoni toel 4,13 kõrgemal. Börsi üldindeks sulgus 5228,71 punktil.

Helsingi börsil käivitas Nokia kolmanda kvartali 1,34 mld suurune kasum tõelise hinnaralli. HEX-üldindeks sööstis 15,7 kõrgemale 12 152,96 punktile.

88 börsi päevakäibest moodustanud Nokia kerkis päeva lõpuks 22 ja sulgus 43,67 eurol. Nokia tõus vedas kaasa ka ettevõttele allhankeid tegeva Eimo, mis kerkis 17 6,37 eurole ja Perlose 14 22,80 euroni. Nokia oodatust paremad tulemused aitasid aktsia hinnatõusu kaudu tõsta ettevõtte turuväärtuselt kolmandale kohale Euroopas. Nokiat edestavad vaid Briti mobiilsideoperaator Vodafone ja naftakompanii BP Amoco.

Hetkel kuum