Ülo Toomsalu • 20. oktoober 2000 kell 6:08

EPL: Mõisa garantiiaeg sai läbi

Üle noatera moodustatud Jüri Mõisa linnavalitsuse garantiiaeg on umbes üks aasta - nii ennustasid Eesti Päevalehe ajakirjanikud aasta tagasi ning tabasid märki, kirjutab Eesti Päevaleht tänases juhtkirjas.

Tallinna volikogus on suur soo, kelle häältest sõltub linnavalitsuse püsimine. See annab põhimõttelagedatele rühmitustele ning isegi üksikutele poliitikutele võimaluse sõna otseses mõttes hääli müüa.

Näiteks koonderakondlane Elmar Lepp müüs oma hääle volikogus Jüri Mõisale Tallinna Soojuse juhatuse esimehe koha eest ning Peeter Lepp volikogu aseesimehe palga eest. Nii pidi maksumaksja ülal pidama kõrgepalgalist ametnikku ning üks suurim linna ettevõte sattus ebaeetilise, et mitte öelda korruptiivse käitumisega ametniku juhtida. Nüüd müüvad Lepp ja Sepp oma hääled sama küüniliselt ja kallilt Keskerakonnale.

Tõenäoliselt tehakse selliseid põhimõttelagedaid ostu-müügitehingud kahe hääletuseni jäänud nädala vältel veelgi. Jüri Mõis püüab ülejooksikuid tulusate ametikohtade või muu meeleheaga tagasi osta, Edgar Savisaar aga samade võtetega oma leeris hoida.

Ükskõik kumb leer 2. novembril võidab, on ka uue linnavalitsuse toetuspind ebakindel ning garantiiaeg lühike. Rekordiliselt põhimõttelage käitumine on aga määrinud kogu volikogu mainet, leiab Eesti Päevaleht.

Hetkel kuum