Kristina Traks • 26. oktoober 2000 kell 22:00

Kapo tahab Osa rangemalt karistada

Kaitsepolitsei komissar Hannes Kondi sõnul on Aivar Osale ja tema äripartner Raul Vainole esitatud süüdistus kelmuses. ?Lisaks on seoses nende samade majadetailide impordiga uurimisel veel Osa võimalik salakaubavedu, maksudest kõrvale hoidmine ning tuludeklaratsiooni valede andmete esitamine,? rääkis Kont. ?Meil on dokumendid Rootsist käes, kuid dokumentide ja maksurevisjoniga läheb veel aega.? 1997.?1998. aastal importisid Osa ja Vaino Rootsist kokkupandavate majade detaile. Nendest detailidest on kokku pandud ka president Lennart Meri maja Viimsis, mille ta Aivar Osa firmalt M-Ekspert ostis. Ligi 3 miljonit krooni maksva maja sai president Osa firma kaudu kätte 1,3 miljoni krooni eest.

Aivar Osa väidetava käibemaksupettuse suurus on 400 000 krooni.

Kas presidendi maja on ehitatud salakaubana maale toodud maja detailidest, seda kaitsepolitsei Kondi sõnul ei uuri. ?President ostis maja heauskse ostjana,? ütles Kont. ?Uurimise objektiks on majade ebaseaduslik maaletoomine, mitte see, kas presidendi maja on just nendest detailidest.?

Esmaspäeval mõistis Harju maakohus Aivar Osa süüdi võõra vara ebaseaduslikus omandamises. Osale mõistegi kolmeaastane vabadusekaotus kaheaastase katseajaga ning temalt mõisteti Tiit Kuuli kasuks välja 389 000 krooni. Aivar Osa omastas võõra maa müügist saadud rahast enamiku, makstes maaomanikule vaid osa maa tegelikust müügihinnast. Osa advokaat Monika Mägi on lubanud kohtuotsuse edasi kaevata.

Aivar Osa on praegu Viimsi vallavolikogu ning maakomisjoni liige. Lennart Merile maja odavamat müümist on Osa põhjendanud sellega, et president osaleb edaspidi maja müügikampaanias.

24.10.2000 Presidendi maja ehitaja sai tingimisi karistuse

23.03.2000 Presidendi majaehitaja maksupettus leidis kinnitust

Hetkel kuum