Silva Männik • 26. oktoober 2000 kell 22:00

MicroLink tahab e-valitsuse moodustada ka Lätis

MicroLink Süsteemide ASi juhatuse esimees Karel Kannel lausus, et pärast e-valitsuse süsteemide loomist Eestis plaanib MicroLink saadud kogemustega osaleda ka Läti samalaadses projektis.

Samas kohtus nädal aega tagasi ka maailma suurima tarkvaratootja Microsofti delegatsioon Läti presidendiga, avaldades valmisolekut hakata tegelema Läti e-valitsuse loomisega.

Läti presidendi pressiesindaja Aiva Rosenberg ütles, et Microsofti esindajad tutvustasid presidendile e-valitsuse vajadust ning tutvustasid ka juba tegutsevaid süsteeme, näiteks Inglismaal.

Karel Kannel ütles, et see ei tähenda, et Microsoft Läti e-valitsuse loomisega kindlasti tegelema hakkab. ?Kui Microsoft seal tiirutas, oli see vist sellest, et eks nad haistsid, et sealt saab kuulsust lõigata, ning tegid kohe ka tipptasemel kohtumisi,? rääkis ta. ?Tegelikult ei ole aga Lätis veel otsust tehtud ning kõik on alles idee tasemel.?

Ka Aiva Rosenberg ütles, et kuigi Läti president tunnistas e-valitsuse loomise väga vajalikuks, ei andnud ta Microsoftile mingisuguseid lubadusi, sest selleks peab riik ikkagi konkursi korraldama. Rosenbergi sõnul ei ole veel ajakava teada, tõenäoliselt on tegu järgmise aasta plaanidega.

Läti valitsuse pressiosakonnast öeldi, et nemad ei tea e-valitsuse loomise plaanidest ja ajakavast midagi.

Kannel ei välistanud, et MicroLink võib Lätis hoopis Microsoftiga koos pakkumise esitada ja e-valitsuse juurutamisel koostööd tegema hakata.

?MicroLinkil on tegelikult nendega päris tihe kontakt mitmetel aladel, alates arvutitootmisest, kus me oleme nende suurim klient Baltimaades,? rääkis ta. ?Ka arenduse poole pealt teeb meie tütarfirma Fortech Lätis päris palju just Microsofti toodetega, nii et ma ei oska isegi täpselt öeldagi, kas Microsoft on meil seal rohkem konkurent või koostööpartner.?

Eestis lõi valitsuse istungite elektroonilise läbiviimise infosüsteemi tänavu suveks Microlink Süsteemid koostöös ASiga Datel ja audiosüsteeme tarniva ASiga Pristis. Istungite infosüsteemi loodab riigikantselei järgmisest aastast kasutada ka valitsuse kabinetinõupidamistel. Hanke maht on 2,5 miljonit krooni.

Istungite infosüsteem on esimene samm täieliku e-valitsuse poole. Tulevikus vabastab loodav süsteem riigikantselei vajadusest paljundada igaks valitsuse istungiks ligi 55 eksemplari 10?20 cm kõrgusest dokumendipakist.

Samuti lihtsustab uus süsteem tunduvalt ministeeriumidevahelist eelnõude kooskõlastamist, asendades senise posti teel peetava kirjavahetuse elektroonse andmeedastusega. Ministrid saaksid eelhääletuse käsitletavate punktide kohta ja oma märkused edastada interneti kaudu oma kabinetist või kodust turvalisi e-rakendusi ja e-allkirja kasutades ning Eestist eemal viibivad ministrid saaksid osaleda istungil videokonverentsi teel lähimast saatkonnast. Samuti tagaks süsteem ministrite operatiivse teenindamise ministeeriumide personali poolt istungi ajal.

Hetkel kuum