Kristina Traks • 6. november 2000 kell 22:00

Kaks kolmandikku ettevõtetest oli kahjumis

?Eelmisel aastal oli ettevõtjatel kehv aasta,? ütles maksuameti peadirektor Aivar Sõerd. ?Maksulaekumine oli kehvem, majanduslangus avaldas tugevat mõju.?

Sõerdi sõnul on tunda, et ettevõtjatel läheb sel aastal paremini. ?Tuludekratsiooni andmeid küll enam võrrelda ei saa, aga töötasudega seotud maksude laekumised näitavad, et ettevõtlus on tõusuteel,? rääkis Sõerd.

?Eelmisel aastal lõi kriis välja, paljud ettevõtjad olid seetõttu kahjumis,? ütles Hansapank Marketsi makroanalüütik Maris Lauri. ?Ikkagi on veel ettevõtete loomise aeg, seda näitab tuludeklaratsiooni esitajate arvu kasv.?

Lauri sõnul selgub selle aasta andmete põhjal, kui paljud ettevõtjad jätavad tulu oma ettevõttesse, kui paljud võtavad selle välja. ?Sel aastal peaksid ettevõtjate tulemused küll kindlasti paranema,? ütles Lauri.

Võrreldes üle-eelmise aastaga oli mullu tuludeklaratsiooni esitajaid 2500 võrra rohkem. Deklaratsiooni esitanud 38 422 ettevõtjast teenis puhaskasumit 10 388 ja kahjumit 18 198. Kokku teenisid ettevõtted puhaskasumit 4,8 miljardit ja puhaskahjumit 8,7 miljardit krooni.

Suuremad maksumaksjad olid 130 miljoni krooniga Eesti Mobiiltelefon, 66 miljoni krooniga Tallinna Sadam ja 33 miljoni krooniga Norma. Suurima tegevuskasumi, 681 miljonit krooni, teenis eelmisel aastal Eesti Telekom.

Hetkel kuum