Inno Tähismaa • 7. november 2000 kell 17:51

President Meri manitses sakslasi

President Lennart Meri reklaamis täna Saksamaa Kaubandus-Tööstuskojas esinedes tugevasti Eesti majandust ning noomis sakslasi, et nad pole Eesti edu piisavalt ära kasutanud.

?Kurvastusega pean ma tõdema, et Saksamaa seadusandliku, poliitilise, kultuurilise ja haridusliku toetuse kõrval on Saksmaa majandusjõudude osakaal kõigis meie muutuste protsessides jäänud suhteliselt tagasihoidlikuks,? ütles Meri.

Siiski tunnistas Meri, et viimastel aastatel on Saksamaa tõusnud meie kaubanduspartnerite nimistus lõpuks kolmandale kohale, jäädes seni maha üksnes Soomest ja Rootsist. Eesti kaupade eksport Saksamaale on käesolevaks aastaks võrreldes 1994.aastaga kolmekordistunud ning import Saksamaalt rohkem kui kahekordistunud.

?Loodan, et minu tänane esinemine ning meie visiidi ajal toimuvad seminarid Stuttgartis, Berliinis ja Fleesensees aitavad kaasa sellele, et Saksamaa taastaks oma ajaloos välja kujunenud olulised majanduspositsioonid Eestis,? ütles Meri.

Tagasihoidlikud suhted on paljuski seotud Saksa investeeringute vähesusega Eestisse. Saksamaa firmad ja eraisikud on paigutanud Eestisse 130 miljoni marga (1 miljard krooni) ulatuses otseseid välisinvesteeringuid, mis moodustab vaid 2,6% kõigist Eestisse tehtud otseinvesteeringutest. Suurem osa investeeringuid on tehtud väikese ja keskmise suurusega ettevõtete poolt, suurim üksikinvesteering Saksamaalt ulatub napilt 20 miljoni margani (160 mln kr).

Meri ei jätnud ka märkimata, et Eesti soovib liituda Euroopa Liiduga.

Hetkel kuum