Tõnis Oja • 20. november 2000 kell 22:00

Jeen on kolme ja poole kuu nõrgim

Jeeni kurss langes Jaapani valitsuskriisi tõttu dollari suhtes kolme ja poole kuu kõrgeimale tasemele. Saareriigi valuuta nõrgenes 109,67 dollarini, mis on selle madalaim kurss alates 1. augustist.

Igasugune poliitiline ebakindlus mõjub riigi valuutale halvasti. Kõigele muule lisaks võib Jaapanis edasi lükkuda ka riigi 4,78 triljoni jeeni ehk 43,9 miljardi dollari suurune abipaketi kasutuselevõtt, mis võib pidurdada saareriigi niigi väikest majanduskasvu. Kui umbusaldusavaldus saab teoks, toimub kas kabineti tagasiastumine või parlamendi laialisaatmine. Mõlemal juhul lükkub majanduse stimuleerimise paketi kasutuselevõtt edasi.

Jaapani väliskaubandusülejääk kahanes oktoobris septembriga võrreldes 38,2 protsenti 612,1 miljardi jeenini. Euroopa ja USA majanduskasvu aeglustumise tõttu on nendesse piirkondadesse eksport aeglustunud, nafta kõrge hind aga suurendanud importkaupade hinda. Kõige selle tulemusena jääb saareriigi eksportijatele kätte vähem valuutat, mida saaks konverteerida jeenideks.

Analüütikute arvates on dollari tugevnemine üle 110 jeeni taseme täiesti reaalne, aga väga suurt kursitõusu eriti karta pole.

Hetkel kuum