Ülo Toomsalu • 24. november 2000 kell 6:15

Tööpuudus aasta algusest järsult langenud

Tööpuudus Eestis on aasta algusest alates järjest langenud ja suvised puhkajate asendajad ning juhutöölised alandasid töötute arvu kolmandas kvartalis 12,8 protsendile tööealisest elanikkonnast, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Kolmanda kvartali tulemusi mõjutavad hooajatööd ja puhkusteperiood,' ütles statistikaameti tööhõivestatistika sektori juhataja Ülle Pettai. Puhkuste ajal asendasid näiteks kooliõpilased ajutiselt töötajaid, kes parasjagu puhkasid ning viisid töötuse protsendi sellega alla.

Esimeses ja teises kvartalis langes tööpuuduse määr samuti, siis aga ei tulenenud see hooajalisusest, kinnitas Pettai. Ettevõtetel läheb järjest paremini, seega tuleb juurde ka töökohti, lisas ta.

Eesti Konjunktuuriinstituudi juhtivteaduri Leev Kuuma sõnul on tööpuuduse langemine küll tingitud majanduskasvust, kuid langus ei ole kasvu kiirusega võrreldes siiski piisav.

Kuuma sõnul on Eesti ettevõtted olnud liiga ettevaatlikud ega ole majanduskasvu ära kasutades asunud äri laiendama ja sellega uusi töökohti juurde looma. 'Tööpuudus oleks majanduskasvu numbreid arvestades pidanud hoopis rohkem langema,' kinnitas Kuum.

Tööpuudusse määr on jätkuvalt kõige kõrgem Ida-Virumaal, 19,2 protsenti.

Hetkel kuum