Ülo Toomsalu • 24. november 2000 kell 7:06

Vastutus õpetaja palga eest läheb riigilt omavalitsusele

Riigikogu pani kolmapäeval õpetajatele töötasu maksmise kohustuse omavalitsustele, kes peavad koos valitsuse ja õpetajate esindajatega leppima kokku tuleva aasta õpetajate alampalga suuruses, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Läbirääkimisi peetakse selleks, et palgatingimused üle riigi oluliselt ei erineks,' ütles haridusminister Tõnis Lukas.

'Juhul kui omavalitsused ja õpetajad kokkuleppele ei jõua, siis paneb palkade alammäärad paika valitsus oma määrusega. Õpetajad on kaitstud selle vastu, kui mõni omavalitsus võib-olla ei taha kokkuleppeid täita,' lubas minister.

Seadusemuudatuse järgi katavad 2001. aastast linnad ja vallad kõik oma koolide kulutused. Lisaks senistele majandamiskuludele jäävad nende vastutada õpetajate palkade ja täiendkoolitusega ning õpikute ostmisega seotud kulud. Riik kannab selleks riigieelarvest valla- ja linnaeelarvetele üle 1,4 miljardi krooni.

Pedagoogide töö tasustamise alused kinnitab eraldi iga volikogu, kellel tuleb lähtuda õpetajate palgaastmetest ja palga alammäärast. Viimase üle algavad peatselt kolmepoolsed läbirääkimised. Tõenäoliselt esindab õpetajaid läbirääkimistel haridustöötajate liit ja omavalitsusi omavalitsusliitude koostöökogu.

Hetkel kuum