ÄP fototoimetus • 27. november 2000 kell 22:00

Pole euroks valmis

Welteke arvates vajavad need kümme Kesk- ja Ida-Euroopa riiki ning Küpros ja Malta rangemat eelkontrolli, mis tagaks, et rahaliitu pääsedes suudaksid need riigid mitte ainult liitumise hetkeks, vaid ka püsivalt tagada eelarvedefitsiidi, riigivõla ja inflatsiooni kriteeriumide täitmise.

Welteke sõnul teeb talle eelkõige muret kiire majanduskasvu ja keskmisest kõrgema inflatsiooniga riikide ühinemine eurotsooniga. See juhtus juba 1999. aastal, kui eurotsooni asutajate hulka pääsesid Iirimaa, Hispaania ja Portugal. Nende tõttu olid Saksamaa ja Prantsusmaa kehtestama veidi kõrgema intressi, kui madal inflatsioon eeldaks.

Welteke ei teinud konkreetseid ettepanekuid kandidaatriikide lisakriteeriumide osas, öeldes vaid, et see tuleks poliitikutel otsustada enne liidu laienemist.

Autor: ÄP

Hetkel kuum