ÄP fototoimetus • 30. november 2000 kell 22:00

Pangad loovad börsi

Tulevast aastast käivitavad Rootsi Föreningssparbanken, Svenska Handelsbanken, Skandinaviska Enskilda Banken ja MeritaNordbanken ühise internetipõhise kauplemissüsteemi, mis kannab nime Offex. Nimi viitab sellele, et aktsiatehingud toimuvad väljaspool börsi (off the exchange). Offexist saab pankade nägemuse järgi Rootsi ettevõtete aktsiatega kauplemisel Stockholmi börsi esimene tõsine konkurent. Sest nimetatud pankade kliendid saavad pankade internetiteenuseid kasutades omavahel Offexis tehinguid teha täpselt samuti, nagu nad praegu teevad Stockholmi börsi SAX-süsteemis. Edaspidi saavad Offexis tehinguid teha ka need, kes ei ole nende nelja panga kliendid.

Offex pakub pankade eraklientidele aktsiate ostu- ja müügisoovide kliiringusüsteemi, mis töötab aasta kõigil päevadel ööpäev läbi, sõltumata Stockholmi börsi lahtiolekuaegadest ja -süsteemist. Käivitusfaasis saavad kõik väärtpaberikontot omavad kliendid Offexis aktsiatehinguid sooritada sama suure vahendustasu eest, mis pangad tavaliste internetitehingute pealt võtavad.

Pikemas perspektiivis võiks Rootsis välja kujuneda täiesti uus konkurentsisituatsioon, mis toimib nagu USAs, kus aktsiatega internetis kauplemise elektroonilised süsteemid on kiiresti kasvanud ja moodustavad juba neljandiku Nasdaqi kauplemismahust.

?Klientide huvi on suur,? ütles Offexi värske tegevjuht John Ödmann. ?Kuid loomulikult on ka pangad huvitatud aastas 100 kauplemispäeva lisandumisest ning komisjonitasudest Stockholmi börsi kinniolekuaegade arvel.? Küsitlus näitab, et huvi uue süsteemi vastu on suur.

Autor: ÄP

Hetkel kuum