Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sampo juht astus tagasi

  Leskinen oli sunnitud tagasi astuma, et järgmisel aastal ametlikult tegevust alustav Sampo-Leonia saaks alustada puhta mainega, kirjutas Kauppalehti. Kuigi ametlikult lahkus Leskinen omal soovil, oli tegelik põhjus see, et teda kahtlustatakse kahes siseinfo kasutamise põhjal sündinud aktsiatehingus. Leskineni kahtlustatakse Orioni ja Pohjola aktsiate ostmises vahetult enne temale teada olnud soodsate uudiste avaldamist.
  ?Soome õigussüsteem on seni selline, et kuni kedagi kahtlustatakse, ei ole ta veel süüdlane,? tõrjus Sampo-Leonia nõukogu esimees Jukka Härmälä tagasi küsimused Leskineni tagasiastumise tegelike tagamaade kohta.
  Sampot kaheksa aastat juhtinud 57aastane Leskinen saab firmast lahkumishüvitise, mille suurust Härmälä ei soostunud avaldama, kirjutas Helsingin Sanomat (HS).
  Sampo teatas esmaspäeval, et ostab Mandatumi ning ühendab selle kontserniga. Mandatumi suuromanik Björn Wahlroos tõuseb järgmise aasta alguses uue panga- ja kindlustuskontserni juhiks.
  HSi teatel sündis Sampo-Leonia ja Mandatumi ühinemiskokkulepe Sampo ja Leonia tegevjuhtkonna teadmata, kusjuures kontsernile osteti investeerimispank kõrge hinnaga. Osa juhtkonnast võttis uudise suure kibedusega vastu, sest juhtkonnast mööda minemine nii tähtsas otsuses tähendab, et nõukogu ei usalda ettevõtte juhte.
  Samas sai Sampo-Leonia korraga tugeva investeerimispanga, rikkad kliendid ja uue kontserni juhi. HS hinnangul on kõrge ostuhind seotud eelkõige Wahlroosi tulekuga Sampo-Leonia juhiks, mis viitab sellele, et nõukogu hinnangul valitses ettevõttes juhtimiskriis.
  Sampo suuromanik riik nõustus maksama Mandatumi eest 58% üle börsihinna, millega ta ei oleks nõus olnud, kui tegemist oleks olnud puhtalt ettevõtte omandamisega, kirjutas HS. Wahlroos läks Sampo omanikele maksma sadu miljoneid marku.
  Ülevõtmine toimub aktsiavahetuse teel, mille käigus Sampo-Leonia pakub ühe aktsia 5,5 Mandatumi aktsia vastu. Sampo-Leonia suuromanikest on Soome riik ja Varma-Sampo kontsern teatanud, et toetavad ühinemist. Uue finantsgrupi neli peamist tegevusala on elukindlustus ja muud pikaajalised säästu- ja varahaldusplaanid, jaepangandus rõhuasetusega elektroonilisel pangandusel, investeerimispangandus ja varakindlustus.
  Soome riigi osalus kontsernis kahaneb 40,2 protsendile. Eraisikutest suurim aktsionär on Wahlroos 2,1 protsendiga. Wahlroosi osaluse väärtus on 750 miljonit marka ehk 1,97 miljardit Eesti krooni.
  Autor: BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA kolmanda kvartali majanduskasv hinnati esialgsest kõrgemaks
USA kolmanda kvartali majanduskasv tuli teise hinnangu järgi kõrgem, kui esialgu hinnati, kuid järgmise aasta majandussurutise riskid on tõusnud, vahendab Reuters.
USA kolmanda kvartali majanduskasv tuli teise hinnangu järgi kõrgem, kui esialgu hinnati, kuid järgmise aasta majandussurutise riskid on tõusnud, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sest kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.