Ülo Toomsalu • 8. detsember 2000 kell 6:12

EPL: Nice näitab Euroopa võistlusvõimet

Euroopa Liidu tippkohtumist Nice?is on juba ette nimetatud ajalooliseks. Ja seda see kahtlemata on, kirjutab Eesti päevaleht tänases juhtkirjas.

Ent Nice?i ajalooline tähendus ei seisne vaid selles, kas seal suudetakse lõpule viia organisatsiooni sisereformid ja anda roheline tuli itta laienemisele. Nice on ka multipolaarse maailma kujunemise lakmustest, õigemini lakmustest sellest, kas Euroopa on võimeline toimima maailmas ühtse ja konkurentsivõimelise jõuna.

Õigupoolest on nimetatud suunas liigutud juba kümmekond aastat. Nähtavamad tähised sel teel on olnud Hiina jõuline esilekerkimine ja Põhja-Atlandi vabakaubanduslepingu (NAFTA) sõlmimine 1992. aastal. Mõlemad näited kõnelevad selgelt regionaalsete huvide prevaleerimisest külma sõja ajast pärit liitlussuhete üle. Just siit tuleb otsida ka ELi laienemisideoloogia lätteid.

Siit tuleb otsida ka külma sõja aegsete tsementkindlate liitlaste, USA ja Euroopa praegu ilmnevate vastuolude allikaid. Teisisõnu öeldes: maailm on paratamatult muutumas regionaalsete suurjõudude või blokkide kogumiks, kus ELil tuleb tõestada mitte ainult oma majanduslikku, vaid ka poliitilist ja sõjalist mõjukust.

Hetkel kuum