Peeter Koppel • 17. detsember 2000 kell 22:00

Halvim aasta pärast 1977. aastat

Ühendriikide aktsiaturgudel võib käesolev aasta kujuneda halvimaks pärast aastat 1977.

Mõningast olukorra paranemist oodatakse küll Föderaalreservi-poolsest intresside alandamisest, kuid tõenäosus, et see saaks teoks juba homsel vabaturukomitee istungil, on siiski äärmiselt väike. Üldisele pessimismilainele andis reedel oma osa tarkvaragigant Microsoft, kes andis üle 10 aasta kasumihoiatuse, mis ühtlasi oli ettevõtte ajaloo teine. Microsoft põhjendas oma neljanda kvartali suhtes tehtud hoiatust majanduse kasvutempo aeglustumise, oodatust väiksemas personaalarvutite müügi ning ettevõtete vähenevate investeeringutega.

Tarkvaragigandi hoiatus viis miinusesse nii Dow kui ka Nasdaqi, mis langesid vastavalt 2,25% 10 434,96 punktile ja 2,76 protsenti 2653,76 punktile.

Stockholmi börs liikus sarnaselt teistele Euroopa börsidele reedel tehnoloogiasektori juhtimisel langussuunas.

Internetiettevõte Icon Medialab teatas neljanda kvartali 50 miljoni kroonini küündivast kahjumist ning Medialab Asia valdusfirmale Boathouse ostuks tehtud pakkumise tagasivõtmisest. Icon Medialabi aktsia kukkus päeva lõpuks 38,81 protsenti 16,40 Rootsi kroonini süvendades niigi pessimistlikku meelestatust tehnoloogiasektori suhtes.

Helsingi börsi mõjutas kauplemispäevale eelnenud uudis Microsofti kasumihoiatusest, mis viis börsi juhtaktsiad Nokia ja Sonera langusse. Nokia aktsia langes 5,5 protsenti 51,51 eurole ja Sonera 4,9 protsenti 23,40 eurole.

HEX indeks langes 4,5 protsenti 13 880, 88 punktile.

Hetkel kuum