• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2000. aasta finantsrekordid

  7. jaanuaril vahetas NYSE-l omanikku 136 846 600 Lucent Technologiesi aktsiat, mis on kõigi aegade suurim ühe ettevõtte aktsia kauplemismaht.
  Lucent Technologies on 1996. aastal telekommunikatsiooniettevõttest AT&Tst eraldunud USA juhtivaid telekommunikatsiooni tark- ja riistvara tootvaid ettevõtteid, mille tulud 1999. aastal ulatusid 38,8 miljardi dollarini (700 miljardit krooni).
  1996. aastal toimunud aktsiate esmane emissioon (IPO) oli tollel ajal USA ajaloo suurim.
  New Yorgi börs (NYSE) on maailma suurima turukapitalisatsiooniga börs, millel noteeritud ettevõtete turukapitalisatsioon ületas maikuus 16 triljonit USA dollarit. Börs loodi 1792. aastal, kui 24 prominentset maaklerit ja kaupmeest kogunesid Wall Streetile kirjutamaks alla nn Buttonwoodi leppele, mille kohaselt hakati kauplema väärtpaberitega ühetaolise komisjonitasu alusel. Esimene aktsia, millega hakati leppes sätestatud tingimuse alusel kauplema, oli Bank of New Yorki aktsia.
  14. jaanuaril kerkis Dow Jonesi tööstuskeskmine kõigi aegade kõrgeimale tasemele 11722,98 punktini.
  16. märtsil kerkis Dow Jonesi tööstuskeskmine 499,19 punkti võrra 10630,60 punktini, mis on Dow? kõigi aegade suurim punktitõus.
  14. aprillil kukkus Dow Jonesi tööstuskeskmine 617,78 punkti 10305,77 punktini, mis on Dow? kõigi aegade suurim kukkumine punktides.
  Charles H. Dow võttis kasutusele tööstusindeksi 26. mail 1896. Indeksi koosseisu kuulusid 12 ettevõtte aktsiad. Baasindeks, millest hakati indeksit edaspidi arvutama, oli 100. Esimese indeksi võttis Dow kasutusele 1884, aastal. Sinna kuulusid peamiselt raudtee-ettevõtete aktsiad.
  Juunis 2000 maksis Yahoo! Japani aktsia Tokio börsil 135 miljonit jeeni (1,24 mln USA dollarit).
  27. märtsil maksis Yahoo! Japani aktsia 120,4 mln jeeni (1,12 mln dollarit) 28. märtsi kauplemispäeva lõpul maksis see 55,3 miljonit jeeni (518 200 USD). Aktsia oli seega odavnenud ööpäevaga 65,1 miljoni jeeni (610 100 USD) võrra ehk 54,07 protsenti.
  Yahoo! Japani aktsiatega alustati kauplemist Tokio börsil novembris 1997 hinnaga 2 miljonit jeeni (18 400 USD). 27 kuuga oli aktsia hind kerkinud 6600%.
  Ettevõtte Computer Associates International tegevjuht Charles B. Wang teenis 1999/2000. rahandusaastal 650 048 000 USA dollarit (11,7 mld krooni), mis on suurim ettevõtte tegevjuhile makstud aastapalk.
  Charles Wang asutas Computer Associates Internationali kolme partneriga 1976. aastal. Ettevõte tegeleb ettevõttelt-ettevõttele mõeldud tehnoloogiate ja tarkvara väljatöötamisega. 1999. aastal müüs kompanii tarkvara (ainult ettevõtetele) 5,6 miljardi dollari väärtuses jäädes selle näitajaga maha ainult Microsoftile ja IBMile.
  Apple Computer Inc?i tegevjuht Steve Jobs saab sel aastal palka 1 USA dollari (18 krooni). Selle eest, et ta nõustus jääma ettevõtte tegevjuhiks, sai Jobs jaanuaris 2000 luksuslennuki ja optsioone 10 miljonile aktsiale. Steve Jobs on üks 1976. aastal loodud Apple Computer Inc?i asutajatest. Tema poolt on välja töötatud personaalarvuti Apple II, mis pani aluse revolutsiooni arvutitööstuses 70ndatel aastatel. Jobs juhtis 1980ndatel personaalarvuti Macintosh väljaarendamist ja turustamist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Tallinna Sadama kommertsjuht ostis 10 000 euro eest aktsiaid
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Tallinna Sadama juhatuse liige ja kommertsjuht Margus Vihman ostis eelmisel nädalal enam kui 10 000 euro eest Tallinna Sadama aktsiaid, selgub finantsinspektsiooni andmetest.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.