Viis aastat nelja aastaga ja oleme Soomel järel

29. jaanuar 2001, 00:00

Siim Kallas on 9000kroonise keskmise palga kõrval välja käinud järgmise julge mõtte: Eesti jõuab Soomele järele 10 aastaga. Ehkki Eesti enesetunne on kiiresti paranenud, on see majanduslikus mõttes ülim ambitsioonikus.

ÄP foorumil leidis idee 10 aastaga Soomele järele jõuda isegi pahurat hukkamõistu ? mõelge ikka enne ka! Oponendid tõid õigesti välja, et sisemajanduse kogutoodang elaniku kohta ? see rahakoti tegelik paksus ? on Soomel praegu oma 6 korda suurem. Isegi kui Soome areneks järgmised 10 aastat tagasihoidlikud 3% aastas, peaks Eesti majanduskasv olema iga aasta 25%, et Soomele järele jõuda ja ? siis ette minna.

Sisuliselt oleme tagasi tuntud loosungi juures: ?Viisaastak nelja aastaga!? Isegi mõnevõrra kiiremini tuleb teha. Valimiste vaheline periood ongi just 4 aastat, järelikult tuleb selle ajaga teha vähemalt 5 aasta riigitöö. Mõelgem sellele, härrased riigikogulased ja valitsejad, ja hr Siim Kallas isiklikult!

Riigi niiöelda hea ja vajalik sekkumine majandusse ? Eestile uute ELi ekspordikvootide väljavõitlemine, Venemaa topelttollide kaotamine, uute vabakaubanduslepingute sõlmimine, üldise maksukoormuse alandamine jne ?, selle tööga tuleb viivitamatult alustada. See töö peab iga aasta 25% efektiivsem olema.

Kogu aeg tuleb meeles pidada, et viis aastat tuleb teha nelja aastaga. Praegu jääb mulje, et ELi suunal tegutsetakse, aga mujale jõudu ega tahtmist ei jätku. Nii kiiret majanduskasvu suutis teha omal ajal Nõukogude Liit, esimeste viisaastakute plaanid täideti nii umbes 4 aasta ja kolme kuuga. Aastad olid 20ndate lõpp ja 30ndate algus, majanduskasvu mootoriks üldrahvalik entusiasm.

Tänasesse päeva tagasi tulles, palja entusiasmiga uue väärtuse loojaid ehk ettevõtjaid ja töötajaid ei püüa. Pole enam need ajad, mil aukiri ja näopilt tööeesrindlaste stendil stimuleeris. Pole stendegi enam. Samas võib raha imet teha, see stiimul on väga lihtne ja konkreetne.

Riik seevastu lipsu lõdvaks lasta ei tohi. Majanduspoliitilist entusiasmi peavad endasse süstima selleks seatud ministeeriumid ja ametid, eelkõige majandus-, rahandus- ning teede- ja sideministeerium. Isegi selleks, et Eesti saavutaks normaalse, vähemalt 8protsendilise majanduskasvu, tuleb päev päeva kõrval vaeva näha. ?Et paigal seista, tuleb väga kiiresti joosta?, seisab kirjas raamatus ?Alice Imedemaal?.

Niisuguse jooksu tempos kuluks Eestil, mnjah, pea 40 aastat Soomele järelejõudmiseks. Kas entusiasm kadus taas? Ei tohi, sest me ei ehita majandust ja riiki üksnes kümneaastase perspektiiviga.

Tõenäoliselt 40 aastat siiski ei kulu, sest rikkus hakkab ühendatud anumate põhimõttel juba varem voolama. Vaevalt et SDV-l ehk Saksamaa idaosal kulus ja kulub nii palju aega lääneosale järele jõudmiseks. Eestil küll puudub päris oma lääneosa, kuid tõenäoliselt asendab seda liitumine Euroopa Liiduga. Võib kindlalt väita, et Eesti ja Soome ei kaugene enam teineteisest.

Ent ikkagi, kas viis aastat tööd on võimalik nelja aastaga ära teha? Vähemalt alustada?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing