Lada vallutab ka Soome turgu

Tõnu Tramm 02. veebruar 2001, 00:00

2000. aasta Eesti automüügi suurim tõusja Lada tegi mullu sama ?puhta? töö ka Soomes, olles müüdud automarkide lõikes suurim tõusja võrreldes 1999. aastaga. Müüginumbrid polnud Soome mastaapides küll suured ? 1 203 autolt kasvas müük 2 332 autoni, kuid siiski.

Kui eestlastele on ikka ja jälle kerge irooniaga ette heidetud hinnatundlikkust ehk maakeeli väljendades vaesust, siis soomlastel peaks ju raha märksa rohkem olema. Järelikult ei ole asi tõepoolest ainult hinnas, rolli mängib ka miski muu ja mitte vähe. Seda enam, et Valmeti tehas lõpetas Ladade kokkupaneku juba mitu aastat tagasi ning ka üle lahe tõusu võib panna suuresti uue 110 arvele. Tegija auto, pole midagi öelda.

Sama kõva tegija, ehkki hoopis teisest puust, oli Soomes Volvo uus 70-seeria. Auto on osutunud koguni nii heaks, et soomlased märksa kallima S80 sinnapaika on jätnud ja V70-sse ümber istunud. Igatahes oli mudelite lõikes 70-seeria Volvo suurim tõusja, S80 aga suurim langeja. Tõsi küll, Opel Zafira tegi tõusu osas küll kõigile ära, kuid unustada ei saa seda, et täiesti uue mudelina jõudis Zafira müügile alles 1999. aasta teisel poolel. Meie jaoks veidi üllatav, muu Euroopa jaoks aga täiesti loomulik oli Fiat Punto läbimüügi 87,6-line kasv. Lääne-Euroopas on see auto lükanud müügitabeli tipus teiselt kohalt isegi VW Golfi, asi tal siis Soomes kolmandaks tõusjaks saada. Ainult paratamatult tekib küsimus: mille pagana pärast eestlastele Punto ei meeldi? Hind justkui normis, auto ise pole näiteks ülimenukast Peugeot 206-st sugugi kehvem, aga no mitte ei lähe. Või on viga müüjas või tarnetes või tõepoolest Fiati imagos, mis tänu VAZ 2101-le meil nii kehv on? Aga samas, mis imagost saab juttu olla, kui Lada ise on nii kuum kaup?

Igatahes tõsiasi on see, et juba detsembrist ei ole Fiati maaletooja koduleheküljel selle automargi kohta vähimatki teavet. Väga põhjaliku ülevaate saab Alfa Romeo Sportwagonist ja see on ka kõik. Ja nõnda suunavadki Interneti kaudu teavet otsivad potentsiaalsed Fiati ostjad oma ostuhuvi mujale. Ainus lohutus on, et Itaalia Auto lehekülg pidavat uuendamisel olema ja küllap ükskord ka Fiat netti naaseb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing