EVPde saatus muutumas kindlaks

Romet Kreek 07. veebruar 2001, 00:00

Rahandusministeeriumi soov hüvitada erastamisväärtpaberite jäägid rahvale rahas või valitsuse võlakirjade näol muudaks EVPde saatuse pärast nende kehtivuse lõppemist kindlaks ja nende omanikud ei peaks muret tundma, mis oma EVP jääkidega ette võtta.

Kuna enamik EVP jääke on väikesed, võiks riik need elanikele rahaliselt hüvitada. Samas võib spekuleerida, et selline rahaline hüvitamine on riigi jaoks veidi riskantne. Kui riik annab garantii hüvitada inimestele kasutama jäetud EVPd, võib nende hind muutuda enne oma kustutustähtaega väga kõikuvaks ja liikuda kasvõi kroonini või veelgi enam, sest nõudluse-pakkumise tasakaal lüüakse paigast. Riik lihtsalt kohustub kasutama jäetud EVPd ära ostma.

Eile kaubeldi EVPga hinnakoridoris 65,0 ja 67,0 sendi vahel. Väärtpaberi käibeks kujunes 1,3 mln krooni ja EVP tõusis 1,4% 66 sendini.

Autolivi uudis luua Normas 60 uut töökohta ja automatiseerida ning muuta efektiivsemaks ettevõtte tootmist tõstis Norma aktsia päevase käibe eile 2,7 mln kroonini. Aktsiahind liikus likviidse kauplemisega börsipäeval üles 49 krooni ehk 0,4%.

Võrreldes üleeilsega oli eile Tallinna börsil mõnevõrra aktiivsem börsipäev. Börsisüsteemi käibeks kujunes 108 tehingu käigus 12,5 mln krooni.

Enimkaubeldud väärtpaberiks kujunes Hansapanga aktsia, mille käive oli 4,1 mln krooni ja mille hind vajus 0,4% 142,25 krooni.

Homme oma 2000. aasta majandustulemused avaldava Eesti Telekomi aktsia käive oli eile 2,5 mln krooni ning aktsia sulgus sarnaselt üleeilsega 86,5 kroonil. Samas aga tõusid päevaga aktsia ostu- ja müüginoteeringud poole krooni võrra ning võivad täna ehk päev enne tulemuste avaldamist veel kosuda.

Merko Ehituse aktsia, mis pärast eelmise aasta väga heade majandustulemuste ilmutamist lendas üles enam kui kümnendiku, taandus eile veel 0,5% 42,8 kroonini. Aktsia on viimase nädala jooksul tulnud kerge müügisurve mõju tulemusena alla paari protsendi ringis. Põhjus on aktsia uue toetustaseme otsimine, mis tundub jäävat siiski 42 krooni tasemest kõrgemale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing