Hansa aktsia saatus rootslaste käes

Raivo Sormunen 23. veebruar 2001, 00:00

Eilehommikune uudis Hansapanga suuromaniku Swedbanka ning Ühispanga omaniku SEBi ühinemisest viis Hansapanga aktsia eile Tallinna börsil kiiresti investorite ostuhuvi mõju alla ja kergitas panga aktsia päeva lõpuks 6,9%, tasemeni 144 krooni.

Päeva jooksul liikus aktsia hinda otsides aga koguni 139,50 ja 149 krooni vahel. Suur kauplemisaktiivsus Hansapanga aktsiaga viis selleni, et tehti kokku 127 tehingut 24,1 mln krooni eest.

Baltikumi juhtpanga aktsia edasine liikumine sõltub peaasjalikult sellest, kas SEB Swedbank müüb Hansa- või Ühispanga, sest vaevalt et Eesti riiklikud institutsioonid neid pankasid ühineda lasevad, vastasel juhul tekiks Eesti pangandusturul peaaegu monopoolne olukord.

Juhul, kui müüki pannakse Hansapank, võivad panga aktsionärid lühikese aja jooksul küllalt kiiresti rikastuda. See aga kaotaks ära Tallinna börsi juhtaktsia.

Isiklikult arvan, et investoritel pole julgust Hansapanga aktsiaid spekulatiivselt turult kokku osta lootuses, et pank läheb müüki ja investoritele tehakse väga hea pakkumine. Panga aktsia stabiilselt 200?250 kroonini liikumine on seega ebareaalne. Samas aga on üpris loogiline stsenaarium, et koos uudisega üks pankadest (Hansa- või Ühispank) maha müüa tehakse teatavaks ka see, kes on panga ostja ja mis hinda ta selle eest pakub. Juhul kui tõesti ostetakse Hansapank, võib tema hind sel päeval probleemideta tõusta 50%.

Hansapanka on rootslastel aga kindlasti kergem müüa ja raha selle eest tuleks võrreldes Ühispanga müügiga korralikult.

Ise pooldan aga arvamust, et müüki läheb Ühispank, kuna Hansapank on Baltikumis tugevalt juured alla saanud ning SEB Swedbank peaks hakkama pärast panga müümist taas endale Baltikumis turuosa võitma hakkama.

Hansapanga aktsia on lähipäevil igal juhul atraktiivne ja investorite tähelepanu all.

Ülejäänud aktsiatele Hansapanga aktsia hinnatõus eile positiivset mõju ei avaldanud.

Nokia kasumihoiatuste mõjul oli eile languse all jällegi kogu tehnoloogiasektor. Eesti Telekom reageeris vastavalt ja vajus taas järjekordsed 1,3%, tasemeni 75,5 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing