27. juuni 2001 kell 7:06

Venemaad kontrollivad oligarhid

Paljud Boriss Jeltsini aegsed Vene poliitika rahahiiglased on suurelt areenilt lahkunud, kuid uusi ja aina kummalisemaid tekib juurde, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaks juhtivat meediaärimeest Vladimir Gussinski ja Boriss Berezovski, kes poolteist aastat tagasi veel vene propagandamaastikku kontrollisid, pole kuidagi suutnud vastu hakata prokuratuuri justiitsterrorile ning redutavad endiselt välismaal.

Jeltsini ajastu oligarhidest läheb endiselt hästi neil metalli- ja kütusemiljardäridel, kes massimeediat kontrollida pole üritanud. Seega on Putin justkui andnud mõista - teile jäägu intriigid ja raha, aga rahva otsene ajupesu peab olema Kremli prioriteet.

Selline 'riigimehelik' suhtumine on avanud tee oligarhia tippu paljudele nii öelda riigiärimeestele. Näiteks Putini isiklik sõber sideminister Leonid Reiman on seotud tormiliselt arenevate mobiilsidefirmadega. Reimani osa äris on lihtne - tema soov või soovimatus mingit litsentsi kinnitada maksab isegi regionaalsete firmade puhul sadu miljoneid kroone.

Hetkel kuum