18. september 2001 kell 7:13

Börsiülevaade: Euroopa börsidel jätkub segadus

Kui eile hommikused arengud USA börsidel lubasid täna mõnevõrra tugevust Euroopa börsidele siis eile õhtul USAs kasvanud müügisurve on pannud täna Euroopa turud mõtlema, mis suunas peaks edasi tüürima.

Investorid on maaklerite sõnul küllalt suures segaduses, mille tulemusena oodatakse passiivse ja ehk rohkem allapoole suunatud kauplemise jätkumist.

Mõnevõrra peaks leevendust pakkuma USA, Euroopa ja Kanada Keskpankade eilsed intressikärped maailma majanduse elavdamiseks, teisalt tekitab pessimismi see, et Taleban kuulutas USA vastu välja püha sõja.

USA börside avanemise ootuses vajus Tallinna börs eile tugeva kauplemisaktiivsuse juures selgelt allapoole. Siiski hoidsid suurema vajumise ära Euroopa börsid, mis tulid hommikupooliku ligi 5%st miinusest pärastlõunaks juba praktiliselt plusspoolele välja.

Kõige suurema löögi sai eile Eesti Telekomi <GR#EE.ETL> aktsia, millele aitas peale tema küljes rippuvale tehnoloogiapitserile kaasa veel möödunud reedene Sideameti kavatsus tunnistada Eesti Mobiiltelefon olulise turujõuga ettevõtjaks.

Kohalik telekomisektori ettevõte aktsia kotas 4,4% ja taandus 43,75 kroonini.

Kuigi Hansapanga <GR#EE.HP> aktsiatega eile tehtud 12 mln kroonine käive meenutas möödunud nädalal aktsiaga tehtud keskmisi päevakäibeid, kasvas väärtpaberiga tehtud tehingute arv tänu väikeinvestoritele märgatavalt, ületades isegi Eesti Telekomi aktsiatega tehtud tehingute koguarvu. Aktsia peatus 138,50 kroonil. Langust 2,5%.

Kui möödunud nädalal jätkus investoritel silmi vaid põhinimekirja jaoks, siis eile sattus löögi alla lisanimekirjas noteeritud Saku Õlletehase <GR#EE.SAKU> aktsia, mis taandus tugeva käibe najal ligi 5% ja sulgus viimase aasta madalaimat taset tähistaval 53,75 kroonil.

Hetkel kuum