Ärisimulaator näitab ettevõtjale ärimaastiku ohte ja võimalusi

Armin Laidre 01. oktoober 2001, 00:00

Ettevõtte äriplaanide kirjutamine on asendumas majandustegevuse jooksva kavandamisega. Varsti ei ole äriplaan enam pelgalt füüsiline dokument, vaid pidevalt uuenev objekt, mis kajastab värsket äristrateegiat ning finantsprojektsioone. Nii nagu tarkvara üldiselt, on ka äriplaneerimine muutumas teenuseks, mis interneti kaudu on kättesaadav igale ettevõtjale. Kasutades mõnda veebirakendust, võib tervikliku äriplaani kokku panna mõne tunniga.

Äriplaneerimise kõrvale on astumas ärisimulatsioon. Vajab ju iga ettevõtja võimalikult tõest hinnangut tuleviku finantstulemuste kohta. Kaasaegne ärisimulaator ongi majandusvaldkonna otsustaja igapäevane töövahend. Sellega saab koostada ja paberile väljastada ka tavalise äriplaani, kuid olulisem on simulatsioon ? ärimaastiku ohtude ja võimaluste läbimängimine enne otsuste langetamist.

Veebipõhise ärisimulaatori on esimeste hulgas rakendanud Tartu ülikooli majandusteaduskond. Sealses diplomi- ja magistriõppes kasutatakse õppevahendit iPlanner, mille abil saab simuleerida ettevõtte majandamist ning harjutada äriplaanide koostamist. iPlanner sobib ka praktikutele.

Uute firmade käivitamisel alahinnatakse sageli aega, mis kulub planeeritud käibe saavutamiseks. Võib juhtuda, et kuue kuu asemel kulub kaks aastat. Kui oodatust väiksema käibega opereerimine ei kata kulusid (mis võivad olla oodatust suuremad), tuleb lõpetada, või hankida lisaraha. iPlanneriga saabki simuleerida olukordi, millesse ettevõte võib sattuda erinevate stardikiirenduste korral.

Kulude kavandamisel ignoreeritakse sageli ajutise iseloomuga ning sesoonseid väljaminekuid. iPlannerile saab tulude ja kulude mustri vabalt ette anda ning vaadata, kuidas rahavood muutuvad. iPlanner võimaldab läbi mängida veel mitmeid olulisi tegevusi ettevõttega opereerimisel, nt varade soetamise kavandamine ja tasuvusnäitajate arvutamine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing