Kadi Heinsalu • 20. oktoober 2001 kell 14:22

Siseinfo kasutamine on Eestis probleemiks

Siseinfo omajate poolt ühe investori eelistamine teisele ja siseinfo kasutamine on Eestis probleem, kuid selle suurust on raske hnnata võrreldes teiste riikidega, arvas Trigon Marketsi peaanalüütik Toomas Reisenbuk investeerimismessil toimuval arutelul 'Intriigid aktsiaturul'.

Börsid ja finantsinstitutsioonid on viimastel aastatel püüdnud USAs võimalikult välistada info ebavõrdset jaotamist. Probleem näiteks, et kui analütikud johtuvad ettevõtete juhtidega näiteks roadshow`del, siis tekib n-ö hall ala, mis on siseinfo, mis mitte. 'Mul on olnud juhtum, kus ma pidin ettevõtte juhti tagasi hoidma, et ta ei avalikustaks oma kasumiprognoose,' kirjeldas Reisenbuk.

Diskussioonis osalejad leidsid, et Eestis näiteks ei tohiks börsiettevõtte juht lubada endale oma ettevõtte majandusseisu kommenteerida vabas õhkkonnas, töövälisel ajal, tänaval vastutulnud tuttavale jne.

Väikeinvestoriteni jõuab info läbi vahendajate, kindlat infot nad ei tea, ringleb palju kuulujutte. Investorsuhetega tegelevad inimesed pankades ja investeerimisfirmades peaksid leidma aega kuulata ja tegelda ka väikeaktsionäridega, tõdeti arutelul. Samas Mart Tõevere Hansapangast tõdes, et väikeaksionärid tavaliselt ei pöördugi tema poole, ehkki tema kontaktid on avalikud.

Hetkel kuum