22. oktoober 2001 kell 22:00

Täiskonteineri kaubamahu puudumisel aitab tükikonteineri kasutamine

Mida tähendab lennusaadetiste puhul lühend LCL ?

LCL (Less that Conatiner Load) ehk tükikonteiner on lühidalt lahti mõtestatult üks osa FCL?ist ehk täiskonteinerist. Ekspedeerija kogub lähtepunkti terminalis kokku erinevate klientide kaubad ja laeb ühte konteinerisse ning transpordib selle sihtpunkti terminali, kus iga klient saab oma kauba kätte.

Kas tükikonteineri kasutamine pakub mingeid eeliseid täiskonteineri ees ? Kliendi eelis on, et ta maksab ainult selle osa eest, kui palju tal kaupa on. Näiteks, kui kliendile on pakutud LCL transpordi hind 90 dollarit/cbm ja kliendi kauba kogus on 5,2 cbm, siis maksab klient transpordi eest 5,2 x 90 = 468 dollarit. LCL?i puhul tuleb tähele panna, et mahukaalu tingimus on 1 cbm = 1000 kg.

FCL?i ehk täiskonteineri puhul maksab klient terve konteineri ruumi eest. Pole vahet kui palju kaupa on konteinerisse laetud. LCL tasub ennast ära, kui kaupa on kuni ca 10 cbm. (erineb vastavalt lähtepunktile). Kliendi jaoks on LCL kasulik, kuna ei pea ootama, kuni kaupa on täiskonteineri jagu, vaid saab saata väiksemaid koguseid. Seega saab läbi ajada väiksemate rahaliste vahenditega. Kokkuvõte on lihtne: kui on kaupa vähe, siis tuleb kasutada LCL?i, kui on kaupa palju, siis FCL?i.

Millised on logistikavõrgustiku eelised ekspedeerimisteenuse tarbijale?

Efektiivsetele logistilistele lahendustele ja kiirele teenindusele orienteeritud rahvusvaheline logistikavõrgustik võimaldab ettevõtjatel ühes tarneahelas kasutada integreeritult maantee-, mere- ja õhutranspordi kombinatsioone ning nendega seotud logistikateenuseid.

Logistikavõrgustikus on tavapäraselt ühtne infotehnoloogiline süsteem mis võimaldab kiiresti leida optimaalseid eksportsaadetiste marsruute, ühendada kaubakoguseid ning otsida veoseid impordisuunal ning seda väga laias geograafilises areaalis.

Logistikavõrgustikke välja ehitanud ekspedeerimiskontsernid on võimelised pakkuma klientide kõiki vajadusi katvaid transpordi- ja logistikalahendusi ehk kogu nende logistilise ahela kvaliteetset haldamist. Transpordi- ja logistikateenuste outsourcing´u järele on viimastel aastatel nõudlus pidevalt kasvanud ? järelikult arvavad paljud selle kasutajad, et nad saavad professionaalse teenusepakkuja teadmisi ja vahendeid ära kasutades oma põhiäri paremaks muuta.

___________________________________________

küsimusi esitada ja kommentaare lisada saab aadressil www.aripaev.ee/mod/foorumid

Hetkel kuum