Kaja Koovit • 23. oktoober 2001 kell 22:00

Hansapanga kiire kasvutempo pidurdunud

Hansapanga grupp teenis III kvartalis 428 mln krooni suuruse puhaskasumi ehk 5,43 krooni aktsia kohta. 9 kuu kasum oli kontsernil 1,3 mld krooni ehk 58 mullusest enam.

?Ettevõtte kasumile ei ole midagi ette heita. Kasumlikkus on tugev ja kuigi intressimarginaalid vaikselt langevad, ei ole see langus kiire,? lausus Ühispanga analüütik Sander Danil, kes ootas grupi kolmanda kvartali puhaskasumiks 436 miljonit krooni.

Negatiivse märgina oli kolmandas kvartalis tunda Hansapanga kasvutempode aeglustumist. Hansapank ise oma kommentaaris toob välja kasvutempode aeglustumise Eestis, kus laenuportfelli kasv langes allapoole 25 taset ja hoiuste kasv 16 protsendini.

?Samas ei ole varade ja kohustuste maht oluliselt kasvanud ka Lätis ja Leedus ning see on pettumus, ? märkis Danil.

Ta lisas, et hoiuste kasvu pidurdumine võib saada ka panga arengut pidurdavaks teguriks, sest laenukasv ei saa sama agressiivselt jätkuda. ?Lähiajal seda probleemi ei ole, aga tulevikus tuleb võib-olla võtta konservatiivsem suund,? lausus Danil, lisades, et kui Lätis ja Leedus kasv ei taastu, tuleb grupi järgmiste aastate prognoose kärpida.

Analüütikute hinnangul toetas vastupidiselt prognoosidele panga tulemust endiselt madal netoprovisjonide maht.

?9 kuu jooksul 5 miljonit netoprovisjonideks on hea tulemus, oleks oodanud suuremat numbrit,? lausus Danil.

Hansapangale 383 miljoni kroonist kvartalikasumit prognoosinud investeerimispanga Suprema analüüsi osakonna juhataja Veikko Maripuu märkis, et jääb endiselt provisjonide osas konservatiivsele seisukohale ja ootab nende suurenemist. ?Praegusi majanduse arenguid silmas pidades on panga puhul selgelt näha, et laenuportfelli kvaliteet halveneb,? lausus Maripuu.

?Kuigi kasum ületas meie ootusi, ei arva me, et see peaks kohe prognoosides kajastuma,? lausus Maripuu. Ta lisas, et kuigi ootusi ei suurendata, on võimalus, et senist 178 krooni tasemel olevat aktsia hinnasihti (aktsia fundamentaalselt põhjendatud hind) tõstetakse.

Kuigi analüütikute kinnitusel on Hansapanga aktsia hea investeering, ei tähenda see, et aktsia turuhind hinnasihini peaks tõusma.

Hetkel kuum