Hõrgutav õhtusöök sõpradega

Reet Weidebaum 02. november 2001, 00:00

Õhtulauas, prae ja magustoidu vahel selgub, et teie lähimate sõprade kaksteist aastat kestnud abielu on karile jooksnud. ?See ei ole võimalik! Kelle süü?? on esimene reaktsioon. Enam-vähem nii algab Eesti Draamateatri väikses saalis etenduv Pulitzeri auhinnaga pärjatud draama ?Õhtusöök sõpradega?.

Tom ja Beth on otsustanud lahku minna, sest nad ei suuda välja kannatada kooselus kummitavat üksindust. Mõlemad on omal kombel püüdnud ning tunnevad end nüüd petetuna mööda libiseva elu pärast. ?Ta pole mind kunagi kuulanud,? heidab Tõnu Oja ? Tom ette. ?Ta pole minuga kunagi rääkinud,? kurdab Elle Kull ? Beth.

Vastasmängijaiks on esmapilgul ideaalselt klappiv paar Karen ja Gabe, kes on koos peaaegu ööpäev läbi, keda seob ühine töö ja ühine kirg ? toiduvalmistamine. Sõprade lahkuminek annab neile ootamatu põhjuse oma suhtesse süüvimiseks, sundides Karenit ahastades tunnistama, et ehkki ajakirjanikust abikaasa suudab ülitäpselt panna sõnadesse ümbritsevat maailma, on ta lootusetult sõnakehv omaenese suhet analüüsides.

Kersti Kreismanni?Martin Veinmanni paarismäng toob meelde mõni aeg tagasi samal laval etendunud ?Stseenid ühest abielust?, seda aga siiski vaid hetkeks, seekord on laval siiski hoopis keerukamad inimesed oma abielu looga.

Ain Prosa lavastus on vaimukas, peen ja mahe, luues avanemis- ja mänguvõimaluse kõigile neljale osalisele, kelle võluvad dialoogid tekitavad etendust näinute sõnul aeg-ajalt äratundmise, nagu oleks keegi salaja üles kirjutanud su enese kodus kõlanud repliigid.

?Õhtusöök sõpradega? ei lõpe koos etendusega. Selles on võimalusi edasi- ja järelemõtlemiseks. Kellel aga oma elu ilusasti jooksmas, võib võtta lavastust ka lihtsalt kui kaunis kujunduses haaravat salongidraamat väga heade näitlejate esituses.

 • Donald Margulies ?Õhtusöök sõpradega?06., 17., 18., 23., 29.11. kl 19
  Eesti Draamateater
  Lavastaja Ain Prosa
  Kunstnik Kersti Varrak
  Helilooja Ardo R. Varres
  Tõlkija Anu Lamp
  Mängivad Kersti Kreismann, Elle Kull, Martin Veinmann, Tõnu Oja
  Info ja piletid tel (0) 644 3378 või pilet@draamateater.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing