1. november 2001 kell 22:00

Hõrgutav õhtusöök sõpradega

Õhtulauas, prae ja magustoidu vahel selgub, et teie lähimate sõprade kaksteist aastat kestnud abielu on karile jooksnud. ?See ei ole võimalik! Kelle süü?? on esimene reaktsioon. Enam-vähem nii algab Eesti Draamateatri väikses saalis etenduv Pulitzeri auhinnaga pärjatud draama ?Õhtusöök sõpradega?.

Tom ja Beth on otsustanud lahku minna, sest nad ei suuda välja kannatada kooselus kummitavat üksindust. Mõlemad on omal kombel püüdnud ning tunnevad end nüüd petetuna mööda libiseva elu pärast. ?Ta pole mind kunagi kuulanud,? heidab Tõnu Oja ? Tom ette. ?Ta pole minuga kunagi rääkinud,? kurdab Elle Kull ? Beth.

Vastasmängijaiks on esmapilgul ideaalselt klappiv paar Karen ja Gabe, kes on koos peaaegu ööpäev läbi, keda seob ühine töö ja ühine kirg ? toiduvalmistamine. Sõprade lahkuminek annab neile ootamatu põhjuse oma suhtesse süüvimiseks, sundides Karenit ahastades tunnistama, et ehkki ajakirjanikust abikaasa suudab ülitäpselt panna sõnadesse ümbritsevat maailma, on ta lootusetult sõnakehv omaenese suhet analüüsides.

Kersti Kreismanni?Martin Veinmanni paarismäng toob meelde mõni aeg tagasi samal laval etendunud ?Stseenid ühest abielust?, seda aga siiski vaid hetkeks, seekord on laval siiski hoopis keerukamad inimesed oma abielu looga.

Ain Prosa lavastus on vaimukas, peen ja mahe, luues avanemis- ja mänguvõimaluse kõigile neljale osalisele, kelle võluvad dialoogid tekitavad etendust näinute sõnul aeg-ajalt äratundmise, nagu oleks keegi salaja üles kirjutanud su enese kodus kõlanud repliigid.

?Õhtusöök sõpradega? ei lõpe koos etendusega. Selles on võimalusi edasi- ja järelemõtlemiseks. Kellel aga oma elu ilusasti jooksmas, võib võtta lavastust ka lihtsalt kui kaunis kujunduses haaravat salongidraamat väga heade näitlejate esituses.

Donald Margulies ?Õhtusöök sõpradega?06., 17., 18., 23., 29.11. kl 19

Eesti DraamateaterLavastaja Ain ProsaKunstnik Kersti VarrakHelilooja Ardo R. VarresTõlkija Anu LampMängivad Kersti Kreismann, Elle Kull, Martin Veinmann, Tõnu OjaInfo ja piletid tel (0) 644 3378 või [email protected]

Autor: Reet Weidebaum

Hetkel kuum