ÄP fototoimetus • 8. november 2001 kell 22:00

Jalgpallifänni piibel

Jalgpalli entsüklopeedia alustab algusest, nagu peab: jalgpallisarnast mängu mainiti kirjasõnas esmakordselt Hiinas umbes 2000 aasta eest. See ei kummuta üldlevinud veendumust, et see on brittide loodud mäng: praegusel viisil, 11 11 vastu piiratud alal, hakati jalgpalli tõesti Suurbritannias mängima.

Jalgpalli algus Briti saartel oli tõeline kaos: piiramata arv mängijaid ajas palli taga eesmärgiga see vastaste väravasse saada; väravaks oli suvaline sobiv koht kusagil kesklinna lähedal, mäng algas turuplatsilt. Muid reegleid polnud; see tegi asja eluohtlikuks mitte ainult mängijaile.

Alati polnud see pall, mida taga aeti. Sobis ka seapõis või taanlase pea... Nimelt sai Chesteris mäng alguse röövretkel olnud taanlaste üle võidu saavutamise tähistamisena ning taanlase pea oli sel korral igati kohane mänguvahend.

Lisaks taolistele teadmistele jalgpalli ajaloo kohta leiab vutifänn entsüklopeediast põhjalikud peatükid kuulsatest jalgpalliklubidest, mängijatest, mängudest, auhindadest ja staadionidest, maailmameistrivõistlustest 1930?1998 ning teistest suurvõistlustest, skandaalidest ja varustusest, reeglitest ja kultuurist. Eraldi peatüki on pälvinud jalgpall Suurbritannias ja Iirimaal, kust ju kõik alguse sai.

Kui suurem osa raamatust on põhjalik põnev informatsiooniallikas, siis on üks peatükk, kus ka praktilist infot: ?Jalgpallikultuur?. Siin on meeskondade fännide ajalugu, staadionil kasutatavad hüüded ja muud ergutusviisid. Enne staadionile sõitmist tuleks läbi lugeda vähemalt see peatükk.

Tõsimeelsele fännile tundub elementaarne minna staadionile ?oma? meeskonna särgis, radikaalsemad lasevad endale näomaalingud teha ja ostavad pasuna. Vale särgiga vales kohas istumine ei tähenda ehk Eestis väga suurt katastroofi, kuid Inglismaa klubide tulihingelised fännid endi hulgas vastaste pooldajaid ei salli. Vahel võib ka raske valida olla: kui siinsel ülipopulaarse Manchester Unitedi fännil on võimalus minna vaatama ManU ja Derby County mängu, kui Poom on väravas... Kumb särk selga panna, kelle poolt olla?

Autor: ÄP

Hetkel kuum