• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jalgpallifänni piibel

  Jalgpalli entsüklopeedia alustab algusest, nagu peab: jalgpallisarnast mängu mainiti kirjasõnas esmakordselt Hiinas umbes 2000 aasta eest. See ei kummuta üldlevinud veendumust, et see on brittide loodud mäng: praegusel viisil, 11 11 vastu piiratud alal, hakati jalgpalli tõesti Suurbritannias mängima.
  Jalgpalli algus Briti saartel oli tõeline kaos: piiramata arv mängijaid ajas palli taga eesmärgiga see vastaste väravasse saada; väravaks oli suvaline sobiv koht kusagil kesklinna lähedal, mäng algas turuplatsilt. Muid reegleid polnud; see tegi asja eluohtlikuks mitte ainult mängijaile.
  Alati polnud see pall, mida taga aeti. Sobis ka seapõis või taanlase pea... Nimelt sai Chesteris mäng alguse röövretkel olnud taanlaste üle võidu saavutamise tähistamisena ning taanlase pea oli sel korral igati kohane mänguvahend.
  Lisaks taolistele teadmistele jalgpalli ajaloo kohta leiab vutifänn entsüklopeediast põhjalikud peatükid kuulsatest jalgpalliklubidest, mängijatest, mängudest, auhindadest ja staadionidest, maailmameistrivõistlustest 1930?1998 ning teistest suurvõistlustest, skandaalidest ja varustusest, reeglitest ja kultuurist. Eraldi peatüki on pälvinud jalgpall Suurbritannias ja Iirimaal, kust ju kõik alguse sai.
  Kui suurem osa raamatust on põhjalik põnev informatsiooniallikas, siis on üks peatükk, kus ka praktilist infot: ?Jalgpallikultuur?. Siin on meeskondade fännide ajalugu, staadionil kasutatavad hüüded ja muud ergutusviisid. Enne staadionile sõitmist tuleks läbi lugeda vähemalt see peatükk.
  Tõsimeelsele fännile tundub elementaarne minna staadionile ?oma? meeskonna särgis, radikaalsemad lasevad endale näomaalingud teha ja ostavad pasuna. Vale särgiga vales kohas istumine ei tähenda ehk Eestis väga suurt katastroofi, kuid Inglismaa klubide tulihingelised fännid endi hulgas vastaste pooldajaid ei salli. Vahel võib ka raske valida olla: kui siinsel ülipopulaarse Manchester Unitedi fännil on võimalus minna vaatama ManU ja Derby County mängu, kui Poom on väravas... Kumb särk selga panna, kelle poolt olla?
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Metallid kukkusid halvimasse kvartalisse pärast eelmist finantskriisi
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Tööstusmetallide alamindeks on teises kvartalis langenud 26%, mis on suurima langus alates 2008. aasta lõpust. Langusele pöördusid metallid pärast Föderaalreservi 0,75protsendipunktist intressimäära tõstmist.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Euroopas kardetakse sel talvel maagaasi siseturu lõppu
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Nädala lood: täiusliku tormi hoiatus ja sügisene külm dušš, maasikakorjajaid ei kusagil
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.