Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Beaujolais? uus vein on avatud
See on nagu uus aasta, mis iga novembri kolmandal neljapäeval saabub veinigurmaanidele üle maailma. Alates eilsest on lubatud avada Beaujolais? veinikeldri värske veini pudeleid. Kõik viinamarjakasvatajad proovivad alati värsket veini, kuid just prantslaste Beaujolais on saavutanud erilise kuulsuse.
Juba eelmisel sajandil oli Beajolais? värske vein hinnatud Lyoni bistroodes, kuid õige kuulsus saabus pärast II maailmasõda. Sõja ajal Lyonis elanud prantsuse ajakirjanikud olid õppinud veini hindama ning nõudsid seda ka Pariisis.
Siit edasi levis ta teistesse maadesse ja tänapäeval viiakse vein lennukiga veinisõpradele nii Ladina-Ameerikasse kui Jaapanisse, lähematest paikadest rääkimata. Omamoodi põnev on karm reglement, millal võib veini villida ja pudelid veinikeldrist välja saata. Seejuures püsib oht, et vein ei jõuagi õigeks päevaks kohale.
Eilse päevaga algas Burgundias pidustuste ahel. Laupäevast esmaspäevani kestavad seal Kolme Hiilguse pidustused, mida organiseerib Burgundia Veinirüütlite Vennaskond.
Laupäeval toimub vennaskonna pidulik õhtusöök Clos de Vougeot? lossis. Pühapäeval peetakse juba järjekorranumbrilt 141. veinioksjon, mille tulud lähevad igal aastal heategevuseks ja kuhu kogunevad veiniostjad üle maailma.
Üritustest võtab osa ka aupresident, kelleks on mõni rahvusvaheliselt tuntud isik, et rõhutada veelgi heategevuse tähtsust.
Pidustused lõpevad esmaspäeval Mersault? külas, kus selle tuntud valge veini valmistajad tähistavad saagikoristuse lõppu.
Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau 2001 ? tumeda, sügava punase värvusega vein on nii noor, et ei ole jõudnud veel selgineda. Veinil on külluslik aroom, milles esineb vaarikat, maasikat, banaani ja veidi tsitruselisi.
Maitses magusus ja puuviljasus ? nagu Barbarissi komm. Serveerida jahutatult 14 °C juures grillitud, õuntega looma- või sealihaga, majoneesi põhjal valmistatud kastmega. Juustudest sobib Camemberti või maheda kitsejuustu kõrvale.
Et seda veini juuakse rohkem novembri viimaste nädalate seltskondlikel üritustel, siis ettevaatust ? väga hoogu ei maksa minna. Veini poehind 118 kr piires.
Müügil on ka Beaujolais Village Nouveau? vein. Selle veini valmistamisel kasutatud marjad on korjatud piiritletumalt kasvualalt, mis teeb ta pisut täidlasemaks.
Autor: Rein Kasela