Peeter Stamberg • 25. november 2001 kell 22:00

Energeetikahiid Enron pankroti äärel

Kauplemine USAs oli väheaktiivne. Aktsiaturud suleti tavalisest 3 tundi varem ja paljud fondijuhid olid reedese päeva üldse puhkepäevaks teinud.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine tõusis 1,27 protsendi võrra 9959,71 punktini, Nasdaqi väärtus kasvas 1,50 protsendi võrra 1903,20 punktini ja S&P 500 indeks tõusis 1,17 protsendi võrra 1150,34 punktini.

Indeksite tõusu toetas tugeva stardi saanud jaekaubanduse aastalõpumüük. Kaubandusketi Wal-Mart Stores ja kaubamajade operaatori Federated Department Stores aktsiate väärtused kasvasid vastavalt 1,23 ja 2,96 protsendi võrra.

USA energeetikahiiu Enron Corp. aktsia, mis on langenud viimase kümne aasta madalaimale tasemele, langes reedel veel 5,99 protsendi võrra, sulgudes 4,71 dollaril. Esmaspäeval maksti aktsia eest 9,06 dollarit. Nädalaga langes aktsia seega üle 47 protsendi. Enroni aktsia oli reedel ka kõige suurema kauplemisaktiivsusega. New Yorgi börsil omanikku vahetanud 414 mln aktsiast koguni 40,7 mln ehk 9,8 protsenti olid Enroni aktsiad. Aktsia languse põhjustasid kuuldused Dynegyga ühinemise nurjumisest, mis oleks veidi aidanud parandada ettevõtte rasket finantsseisukorda. Juhul kui ühinemine tõepoolest nurjub, on ettevõtte pankrotistumine vägagi tõenäoline.

Suure tõusu tegi läbi USAs noteeritud Ericssoni ADR, mis tõusis 6,32 protsendi võrra 5,5 dollarini. Tõusu põhjustas ettevõtte teadaanne, kus öeldi, et kolmanda generatsiooni mobiiltelefonide turule oodatakse vähem konkurente.

Hetkel kuum