• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Elektrituru liberaliseerimine?

  Tore artikkel oli 26.11. ÄPs (?Mehed, kes teevad ise elektrit?). Teemat oleks hea jätkata. Olen ise aktiivselt kaasa löönud uue seaduse kujundamise debatis. Paraku pole kõik nii armas nagu esialgu paistab.
  Monopoolselt veeretatakse meile ette mitmeid takistusi nagu diskrimineerivad üldvõrku lülitumise tehnilised tingimused, voolupinge bilansihoidmiskohustus (voolukõikumise eest rakendatakse sanktsioone), käibemaksu 0-määra rakendamist tõlgendatakse tootja kahjuks jne. Elektri ostu-müügitehingud saavad eelnõu töövariandi järgi tulevikus toimuma spetsiaalses kauplemisruumis elik electricity-pool?is kus ühel pool on tarbija mahulised nõudmised ja teisel pool tootja pakkumine, mille omavahelisel kokkuviimisel moodustub hind.
  Paraku moodustub täna 90 hind Narva Elektrijaamade pakkumisest ja see on ca 0,40 kr kWh. Teisisõnu, turu liberaliseerimisel selle osa piires mis jääb üle NRG-Energy lepingust (~15-20 koguturust), toimub elektritootjate vahel vähempakkumine turgu valdavale elektriettevõtjale elik Eesti Energiale, kes sõlmib elektriostu lepingu vähima pakkumise teinud tootjaga. See väike osa ei saa tulevikus eriliselt electricity-pooli hinda mõjutama.
  Selline turumudel on kasutusel riikides kus on enam kui üks Eesti Energia laadne energiaettevõte (Saksamaa, Prantsusmaa, Inglismaa). Paraku on Eestis siiski monopoolne olukord ja vaid üks energiaettevõte, seega tuntavast liberaliseerimisest ei saa rääkida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Põllumajandustootjate TOP: olukord on pinev, aga samas ka põnev
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Tänavuse Põllumajandustootjate TOPi võitnud teraviljatootja Aru Põllumajanduse OÜ arendusjuhi Karl Lindami sõnul on olukord põllumajandussektoris pinev, ent samas ka põnev.
Digi-Eesti lööb Dubai Expol laineid burgeriga
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.
Dubai maailmanäitusele Expo 2020 läks iga riik oma looga. Eesti sõnum on olla maailma kõige edasijõudnum digiühiskond, kuid muljet avaldab ka eestlaste burger.