Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvutikaupade turg kasvas 20%

  Hinnangud 2001. aastale võivad erineda juba ka lähtuvalt sellest, milliseid tooteid me arvestame arvutikaupade alla ? kas mobiiltelefon täna näiteks on seda või mitte? Kas külmkapp, mis tellib ise toitu internetist ja saadab vastava SMS sõnumi mobiilile, on homme IT-toode? Kust tõmmata piir on igaühe enda otsustada.
  Eesti mööduva aasta arvutikaupade hulgimüügituru mahuks hindaksin 1,1-1,3 miljardit krooni, see on ametlike hulgimüüjate netomüük. Siia ei ole arvestatud arvutikaupu ise maale toovaid edasimüüjaid, nende arvelt lisanduks ehk veel 30-40 protsenti.
  Lätis ja Leedus on käive kasvanud isegi kiiremini. Seda tingituna ka mõnevõrra aeglasemast IT keskkonna arengust eelneval paaril aastal. Sel aastal edestas Läti Eestit oluliselt ka SKP kasvu protsendi osas ning ega leedukadki kokkuvõttes ilmselt alla ei jää.
  Niisugust IT turu meeletut kasvu, nagu juhtus näiteks aastal 1997 ei tule enam kunagi. Kui 1998. aastal turg tagasi tõmbus ja 1999. aasta millenniumiootus IT oste pärssis, siis aastal 2000 saadi mõõnast üle ? algas stabiilse arengu faas.
  Täna mõjutab arvutikaupade müüki ühelt poolt majanduse olukord, mõõn kogu maailmas. Samuti on kõrgema arengutasemega riikides turg arvutitest küllastunud ja esmaostu sooritavaid kliente leidub vähe. Teisalt sunnib see IT firmasid oma tegevust konsolideerima ja senisest veelgi efektiivsemalt tegutsema, tulema kiiremini välja uuendustega. Viimast tasub silmas pidada ka Eesti ettevõtjatel.
  Arvutikaupade müük hakkab üha enam sõltuma IT infrastruktuuri uuendamisest ? vana tehnika amortiseerub kiiresti. Kui majanduses valitseb mõõn ja hetkeolukord ei soosi investeeringuid, siis uuendustega viivitatakse. Vastupidiste trendide korral võib nõudlus aga kasvada hüppeliselt. Ettevõtjatel tasub hoolikamalt mõelda, kas kasulikum on osta IT teenused selle ala professionaalidelt või hoida palgal oma inimesi ? outsourcing on senisest veelgi aktuaalsem. E-kaubandus pakub hulgaliselt võimalusi ? tasub oma peamistelt tarnijatelt alati uurida, mida on nemad selles vallas suutnud ära teha.
  Üldiselt on kogu perifeeriaseadmete nagu printerite, monitoride, multimeedialahenduste müük näidanud suurt kasvu. Keerulisem on olnud võrguseadmete müügiga, mis sõltub enim jällegi majanduse hetkeolukorrast ? kui ettevõtetel läheb hästi, siis investeeritakse ka ITsse. Selget kasvutrendi on näidanud mobiilne sektor, sh pihu- ja sülearvutid.
  Muutuda võivad ka lõppkliendi tootevaliku eelistused: kui mul näiteks ei oleks täna olemas telerit, arvutit, muusikakeskust, DVD-mängijat ning rahalised võimalused on piiratud, siis usaldaksin need funktsioonid arvuti hoolde.
  Autor: Andres Suitso
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kolmapäeval otsis USA aktsiaturg suunda, nafta hind langes
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Vanemahüvitise lõhe oli läbi aastate väikseim
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.