Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Arvutikaupade turg kasvas 20%

  Hinnangud 2001. aastale võivad erineda juba ka lähtuvalt sellest, milliseid tooteid me arvestame arvutikaupade alla ? kas mobiiltelefon täna näiteks on seda või mitte? Kas külmkapp, mis tellib ise toitu internetist ja saadab vastava SMS sõnumi mobiilile, on homme IT-toode? Kust tõmmata piir on igaühe enda otsustada.
  Eesti mööduva aasta arvutikaupade hulgimüügituru mahuks hindaksin 1,1-1,3 miljardit krooni, see on ametlike hulgimüüjate netomüük. Siia ei ole arvestatud arvutikaupu ise maale toovaid edasimüüjaid, nende arvelt lisanduks ehk veel 30-40 protsenti.
  Lätis ja Leedus on käive kasvanud isegi kiiremini. Seda tingituna ka mõnevõrra aeglasemast IT keskkonna arengust eelneval paaril aastal. Sel aastal edestas Läti Eestit oluliselt ka SKP kasvu protsendi osas ning ega leedukadki kokkuvõttes ilmselt alla ei jää.
  Niisugust IT turu meeletut kasvu, nagu juhtus näiteks aastal 1997 ei tule enam kunagi. Kui 1998. aastal turg tagasi tõmbus ja 1999. aasta millenniumiootus IT oste pärssis, siis aastal 2000 saadi mõõnast üle ? algas stabiilse arengu faas.
  Täna mõjutab arvutikaupade müüki ühelt poolt majanduse olukord, mõõn kogu maailmas. Samuti on kõrgema arengutasemega riikides turg arvutitest küllastunud ja esmaostu sooritavaid kliente leidub vähe. Teisalt sunnib see IT firmasid oma tegevust konsolideerima ja senisest veelgi efektiivsemalt tegutsema, tulema kiiremini välja uuendustega. Viimast tasub silmas pidada ka Eesti ettevõtjatel.
  Arvutikaupade müük hakkab üha enam sõltuma IT infrastruktuuri uuendamisest ? vana tehnika amortiseerub kiiresti. Kui majanduses valitseb mõõn ja hetkeolukord ei soosi investeeringuid, siis uuendustega viivitatakse. Vastupidiste trendide korral võib nõudlus aga kasvada hüppeliselt. Ettevõtjatel tasub hoolikamalt mõelda, kas kasulikum on osta IT teenused selle ala professionaalidelt või hoida palgal oma inimesi ? outsourcing on senisest veelgi aktuaalsem. E-kaubandus pakub hulgaliselt võimalusi ? tasub oma peamistelt tarnijatelt alati uurida, mida on nemad selles vallas suutnud ära teha.
  Üldiselt on kogu perifeeriaseadmete nagu printerite, monitoride, multimeedialahenduste müük näidanud suurt kasvu. Keerulisem on olnud võrguseadmete müügiga, mis sõltub enim jällegi majanduse hetkeolukorrast ? kui ettevõtetel läheb hästi, siis investeeritakse ka ITsse. Selget kasvutrendi on näidanud mobiilne sektor, sh pihu- ja sülearvutid.
  Muutuda võivad ka lõppkliendi tootevaliku eelistused: kui mul näiteks ei oleks täna olemas telerit, arvutit, muusikakeskust, DVD-mängijat ning rahalised võimalused on piiratud, siis usaldaksin need funktsioonid arvuti hoolde.
  Autor: Andres Suitso
 • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Hüppan tulusa sõidu lootuses Euroopa vingeimale rongile
Pärast pikka vaagimist otsustasin ühe ettevõtte oma jälgimisnimekirjast portfelli koosseisu edutada – sisenen enda jaoks täiesti uude valdkonda ehk ravimitööstusesse.
Pärast pikka vaagimist otsustasin ühe ettevõtte oma jälgimisnimekirjast portfelli koosseisu edutada – sisenen enda jaoks täiesti uude valdkonda ehk ravimitööstusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Coop Pank läks euribori prognoosides pessimistlikumaks
Aprillikuu seisuga võiks euribor jõuda 2,4%-le 2027. aasta oktoobris, rääkis Coop Panga juhatuse liige Arko Kurtmann toiduliidu aastakonverentsil.
Aprillikuu seisuga võiks euribor jõuda 2,4%-le 2027. aasta oktoobris, rääkis Coop Panga juhatuse liige Arko Kurtmann toiduliidu aastakonverentsil.